2024. április 19., péntek

Eseménydús nyár után tervekkel teli ősz

Folyamatos Magyarkanizsa turisztikai kínálata

Eseménydús, rendezvényekkel tarkított nyarat zárt Magyarkanizsa község. Nemcsak a városban, hanem a falvakban is volt legalább egy nagy rendezvény. Ez is annak a tervnek a része, hogy a turisztikai kínálatot mind színesebbé tegyék, és ennek érdekében az önkormányzat minden település egy kiemelt rendezvényét jelentős összeggel támogatja. Javarészt nyárra időzítették a programokat, de még az ősz, illetve a tél folyamán is lesznek fesztiválok a községben, ezenfelül más ötletük is van – tudtuk meg Bodnár Ivett-től, az önkormányzat szakmunkatársától.

– A nyár folyamán a jól megszokott rendezvények mindegyike megvalósult, nagy örömünkre, sikerrel. Kezdtük a Bornapokkal májusban, majd a Kanizsa Feszt és a Tisza-parton a maraton, illetve a Vadásznap is szép látogatottsággal büszkélkedhet, csakúgy mint a Szent István-nap Magyarkanizsán. Ősszel a környező településeinken lesznek rendezvényeink: szeptemberben a Szüreti Napok Horgoson, Velebiten az ajvárfőző verseny, majd októberben Magyarkanizsán a Kukoricafesztivál, novemberben pedig Adorjánon a Hurka- és Kolbászfesztivál – mondta Bodnár Ivett, aki a nyarat taglalva nem hagyhatta ki a Tisza-parti kínálatot sem, ahol ezen a nyáron valóban sokan strandoltak, és a kemping is megtelt sátorozókkal, itt nyaralókkal.

– A Tisza-part rendezettsége már önmagában egy hívószó a turisták és a fürdőzők számára. A kemping is teljesen megtelt sátrazókkal és lakókocsikkal érkezőkkel. Leginkább belföldi vendégek voltak, valamint külföldiek is jöttek. Ami újdonság, hogy a Tisza-part homokos része, amit kibővítettünk, nagyon közkedveltté vált a családok, kisgyermekesek körében, és a medence is teljes kapacitással működött – mutatott rá az illetékes.

Az önkormányzat létrehozott egy márkanevet Hello Kanizsa néven, melynek székhelye, irodája is van a város központjában. Célja az idegenforgalmi kínálat bemutatása, tájékoztatás, ugyanakkor ajándéktárgyakat is lehet ott vásárolni. Izetović Szintia, az iroda munkatársa elmesélte, hogy egyre többen látogatnak el hozzájuk. Vannak, akik csak kíváncsiságból térnek be, valami Magyarkanizsára emlékeztető apró dolgot vásárolnak, míg mások információt kérnek, amiből egészen kedves kis történetek is kisülnek időnként.

– Az iroda főleg nyáron volt keresett. A turisták mellett a gyógyfürdő vendégei térnek be hozzánk, illetve a helyiek, akiknek körében már elterjedt, hogy nálunk lehet Magyarkanizsához köthető ajándéktárgyakat venni – mesélte az iroda munkatársa. – Gyakran fordulnak hozzánk információért is, mert még mindig sokan vannak, akik a személyes információszolgáltatást keresik, annak ellenére, hogy interneten is kidolgozott kínálatunk van – hangsúlyozta Szintia. – Kirándulásokat is szerveztünk, hajós és lovas programokat. Volt olyan szabadkai vendégünk, aki még életében nem sátorozott, de hallotta, hogy Magyarkanizsán jók a lehetőségek, így neki ebben is segítettünk, meg abban is, hogy hol tud helyben beszerezni sátrat. Belgrádi vendégeket is kalauzoltunk abban, hogy hol tudják megkóstolni a legfinomabb helyi specialitásokat – számolt be a Hello Kanizsa Turisztikai Információs Központ munkatársa. És hogy az őszre tartogatnak-e valamit, most már az sem titok:

– Folyamatban van az őszi programcsomagunk kialakítása, mellyel októberben szeretnénk debütálni. Olyan kirándulásformákat, olyan helyeket szeretnénk megmutatni a turistáknak, amelyek az őszi időszakban a legszebbek.