2024. április 24., szerda

Az e-sport érdekességeiről

Van, aki megélhetést talál benne

Már korábban is írtunk arról, hogy térségünkben is egyre népszerűbb az e-sport, és most ismét egy olyan személyt mutatunk be, aki ezzel foglalkozik.

Az adai Botos Balázs, vagy ahogyan sokak számára ismerős: Brozilla, amellett, hogy e-sportolóként a stratégiai játékokban az egyik legjobb magyar játékos, a Twitch internetes tartalomsugárzón óriási népszerűségnek örvend a becenevével azonos című élő közvetítése, amelyen keresztül a magyar e-sport elterjedéséhez is igyekszik hozzájárulni. Annak ellenére ugyanis, hogy a világban már óriási népszerűségnek örvend, és tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt Tokióban megrendezett nyári olimpiai játékok felvezetéseként is szerveztek ilyen versenyeket, Magyarországon, de különösen Szerbiában még gyermekcipőben jár.

– Sokan azt mondják, hogy a személyiségem miatt nézik a műsort. Mindig is szerettem szórakoztatni az embereket, de nem találtam a helyet, ahol ebből megélhetést tudtam volna kovácsolni magamnak. Mindenekelőtt a tapasztalataimat szeretném továbbadni az ilyesmi iránt érdeklődőknek, és jó ötletnek tűnt. Az emberek meglepődnek, hogy egy 117 kilogrammos Brozilla nevű 2 méteres férfi egyike a legjobb magyar stratégiai játékosoknak – mesélte, és hozzáfűzte, hogy az emberek imádják a sztereotípiákat, azt viszont még jobban szeretik, ha valaki rácáfol ezekre.

– Azon lepődnek meg, hogy a külsőm mögött egy eléggé vicces, de érzékeny személy lapul, és azon szerencsés közvetítők közé tartozok, akik tényleg magukat adják a közvetítéseken, amelyekkel, mint ahogyan mondtam már, a saját tapasztalataimat szeretem átadni: hogy mit tudtam volna másképpen csinálni a stratégiai játék közben vagy a viselkedésem terén. Fantasztikusnak tartom azt a fejlődést, amit a három év streamelés hozott számomra – jegyezte meg.

Botos Balázs szerint az e-sportok jövője rengeteget számít a közvetítés minőségétől. Ezért van szükség minőségi élő közvetítőkre (streamerekre), akik a nézők számára is érdekessé, izgalmassá tudják tenni a versenyeket, ahogyan ezt más sportok közvetítése során is teszik a kommentátorok.

– Egy jó kommentátor a tapasztalatai megosztásával külön élményt nyújt a versenyekhez. Szerencsére egyre több e-sport-kommentátor van, és ezért a versenyek pénzdíjazása is egyre nagyobb, hogy ezzel is motiválják a játékosokat.

Ugyanakkor Balázs hangsúlyozta, hogy az ezzel foglalkozó fiatalok számára lényeges, hogy szilárd alap is legyen az életükben. Vagyis olyan szakmát tanuljanak, amit szeretnek és tudnak is csinálni, és ne érdekelje őket, hogy kik mit is akarnak rájuk erőltetni.

– Én 25 éven keresztül hallgattam azt, hogy soha nem fogok tudni megélni videójátékokból. De ehhez, mint minden máshoz, kitartás kell. Ugyanakkor emellett azért egy szakma is van a kezemben, amihez bármikor nyúlhatok. Szerencsésnek érzem magam, hogy nekem sikerült a hobbimmal megélhetést teremtenem magamnak.