2024. április 20., szombat

Megdőlt a rekord

A nagykikindai 37. Töknapokra a magyarországi Tápiószentmártonról érkezett a legnagyobb tök

Csütörtökön Nagykikindán ügyességi játékokkal és különböző tárlatok megnyitójával egybekötve elkezdődött a 37. Töknapok, amely a város legnagyobb, leghíresebb, leghosszabb és leglátogatottabb rendezvénye. A hideg és néha esős idő ellenére a programsorozat rengeteg érdeklődőt vonzott.
A Töknapok legfontosabb része a tökök versenyeztetése súlyban és hosszban. Súlyban az idén megdőlt az eddigi rekord (639,5 kg), a gigászi tök a magyarországi Tápiószentmártonból érkezett, és 716 kg-ot nyomott. Termesztője Kókai Tibor, aki főállású méhész, szabadidejében pedig fóliasátrakban növénytermesztéssel, és így töktermesztéssel is foglalkozik, napilapunknak elmondta, hogy a tavalyi megmérettetésről pozitív élményekkel távozott, így nem volt kérdéses, hogy az idén is indulni fog.
– Tavaly egy 527 kg-os tökkel sikerült nyernünk, és mivel a csúrogi Dušan Jankov az idén is benevezett, szerettem volna vele ismét versenyezni. Ami a fajtáját illeti, ez egy óriás sütőtök, Atlantic fajta, de genetikailag módosított – mondta Kókai Tibor.
A leghosszabb tök az idén 259 centiméteres, és a csúrogi Dušan Jankov termesztette.
Pénteken délelőtt mintegy hatvan résztvevővel megnyitották a Kisvállalkozók 15. vásárát, délután pedig, több mint 450 óvodás részvételével álarcos felvonulást és bált tartottak. Szombaton délelőtt megnyitották a Bánáti Früstük nevű rendezvényt, melyen hagyományos bánáti ételeket lehet kóstolni és vásárolni, és amelyek a Töknapok apropóján leginkább tökből készülnek. Ínycsiklandó réteseket, tökkel töltött kifliket, béleseket, fánkokat, kuglófokat is kínáltak, de tepertőből, kolbászból, szalonnából és zsíros kenyérből sem volt hiány. Azok pedig, akik ezekkel a finomságokkal úgy érezték, hogy beteltek, leöblíthették tökből készült szörpökkel, almás-tökös ciderrel, tökös ízesítésű sörrel, de akár tökből készült pálinkával is. Az idén újdonságnak számított a régi mesterségek utcája, amelyben szintén vállalkozók mutathatták be kézműves termékeiket.
Minden estét koncerttel zártak, csütörtökön Jovan Kolundžija, a világhírű hegedűművész, pénteken a Van Gogh és a Kerber lépett színpadra. Szombaton Zdravko Čolić szórakoztatott, vasárnap, a zárónapon, pedig Dejan Petrović és a Big Band lépett fel.