2024. március 29., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Felnőtt világbajnok – 19 évesen!

A Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság utolsó női napja meglepően nem a japánokról szólt, a négy súlycsoportban ugyanis „csak” egy aranyérmet szereztek. A sztorit inkább Anastasia Nichita vitte el, aki Irina Ringaci tavalyi aranyérme után megszerezte Moldova második világbajnoki címét, a fő témát azonban Amit Elor szolgáltatta, aki a 72 kg-ban orsóba fogta a 26 éves Zsamila Bakbergenovát, és pillanatok alatt véget vetett a döntős küzdelemnek. Mindez azért érdekes, mert Elor mindössze 19 éves (ezzel az USA eddigi legfiatalabb világbajnoka), de sejteni lehetett a jó eredményét, mert augusztusban Szófiában megnyerte az U20-as világbajnokságot is. A női verseny tehát befejeződött, s nem meglepetés, hogy az USA előtt Japán végzett az összesített élén, az viszont már előremutató, hogy Kína lett a bronzérmes.

Csütörtökön a szabadfogásúak is megkezdték a küzdelmeket. Ezt a versenynapot a magyarok közül csak Ligeti Dániel (125 kg) „élte túl”, azzal, hogy a nyolcaddöntőben 4:0-ra kikapott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Taha Akgültől, de a török a döntőbe jutásával a vigaszágra húzta a magyart, aki viszont ott is kikapott. A szerb színekben indult Magomedgadzsi Nuraszulov a selejtezőben 10:8 arányban alulmaradt az üzbég Kasanboj Rahimovval szemben, és kiesett. Tegnap megkezdte a versenyzést az 57 kg-os Stevan Mićić is, a selejtezőben könnyedén verte a mexikói Roberto Blancót, a nyolcaddöntőben pedig a kazah Rakat Kalzsannal találkozott, és a második menet elején egy orsóval technikai tussal verte ellenfelét, és a negyeddöntőben a japán Tosihiro Hasegava sem tudott ellenállni neki. Csapattársa, Hetik Cabolov (74 kg) is nyert, ő a lengyel Kamil Rybickit győzte le a rajton, majd az örmény Hrajr Alikanjant, a nagynevű olasz Frank Chamizót is szorongatta, de kikapott, így Szerbiának egy elődöntőse lett.

Nők, 57 kg: Cugumi Szakuraj (japán). 59 kg: Anastasia Nichita (moldovai). 68 kg: Tamyra Stock Mensah (amerikai). 72 kg: Amit Elor (amerikai). Csapatban: Japán 190, USA 157, Kína 84 pont stb.