2024. április 23., kedd

Színházkedvelő tollforgatóknak

Október 14-éig várja a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a színműveket az idei Drámapályázatra

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ugyan minden évben meghirdeti a Drámapályázatot, de valójában egész évben nyitott, és az év minden napján várják a drámákat. A beérkezési határidő azt jelzi, hogy az addig leadott művek vesznek részt a soron következő megmérettetésen, a két díjazott alkotást ugyanis bemutatják a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából sorra kerülő Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházán. A pályázat célja, hogy segítse az új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak is. Az idei beérkezési határidő: október 14-e.

A pályázati feltételek nem ördöngösek. Vajdasági vagy vajdasági származású alkotók egész estét betöltő színműveit várják, pályázhatnak olyan szerzők is, akiknek egyéb színpadi műveit már bemutatták vagy megjelentették, de olyanok is, akik drámaíróként még nem mutatkoztak meg. Tematikai és műfaji megkötés nincs. Fontos viszont, hogy a pályamű még nem publikált, színre nem került alkotás legyen, és az is, hogy egy pályázó egy alkotással jelentkezhet.

A határidő lejárta után egy háromtagú bírálóbizottság kiválaszt két pályaművet, amelyek pénzjutalomban részesülnek, emellett pedig bemutatják a felolvasószínházon.

Az alkotásokat elektronikus formában az office@szabadkaiszinhaz.com e-mail-címre várják, a tárgymezőbe pedig azt kell beírni, hogy: Drámapályázat. Ami fontos, hogy a munkában fel legyen tüntetve a pályázó neve és elérhetőségei (telefonszám, e-mail-cím stb.), mert a hiányos vagy jeligés pályázatokat nem veszik figyelembe.

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából tervezett rendezvénysorozatról Körmöci Petronellától, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatójától tudtunk meg részleteket:

– A Pataki-gála ezúttal is október 29-én lesz, ennek érdekessége az, hogy idén a színiakadémia két osztályát, a másodikosokat és a végzősöket kértük fel, hogy készítsék el a műsort. Kíváncsiak vagyunk a fiatalok ötleteire – úgy gondolom a közönség is –, és szeretnénk nekik lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy megismerjék őket a nézők és a kollégák is. A rendezvénysorozatot várhatóan a Vajdasági Magyar Színjátszók Találkozójának díjnyertes előadása, a topolyai Mara Amatőr Színház Molière műve nyomán készült Tudós nők című produkciója nyitja meg. Az előadást Jankovics Andrea színművésznő rendezte, aki ily módon rendezői szerepkörben is bemutatkozhatott. A rendezvénysorozathoz kapcsolódik, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elhozza a Harag György emlékkiállítást és addigra várhatóan egy könyv is megjelenik. Ez egy két éves tervünk, eddig a Covid miatt nem lehetett összeegyeztetni. Harag György nagy hatás tett a vajdasági magyar színjátszásra a maga idejében és világszinten elismert szakember volt. Szeretnénk bevonni a Kortárs Galériát is mint kiállítási helyszínt, de a rendezvénysorozatnak más helyszínei is lesznek. A tervek szerint vendégül látjuk a Zentai Magyar Kamaraszínházat és az Újvidéki Színházat is egy-egy előadással. Természetesen készülünk a felolvasószínházra is, várjuk a drámákat. Rókus Zoltán fiatal társulattagunk jelezte, hogy szeretne rendezni, szeretné kipróbálni magát ezen a téren is, amit örömmel vettünk. Továbbá a szívügyem, hogy az innen elszármazott, máshol tanuló, alkotó fiatalok egy-egy produkció erejéig idehaza is lehetőséget kapjanak a bemutatkozáshoz. A szabadkai Némedi Emese Marosvásárhelyen tanul, Sebestyén Aba rendezői osztályában. A reményeim szerint Némedi Emese lesz a másik rendező – hallottuk Körmöci Petronellától.

A műsor persze még nem végeleges és változhat. A Drámapályázatról a www.szabadkaiszinhaz.com weboldalon is informálódhatnak az érdeklődők.