2024. március 29., péntek

Ma vesznek végső búcsút a brit királynőtől

Királyi fők és vezető politikusok sokasága lesz jelen II. Erzsébet temetésén

Ma vesznek végső búcsút II. Erzsébet brit királynőtől, akit életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban.
A búcsúszertartást a Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázó templomában tartják. A királynő testét ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.
A temetés a királyi fők és a vezető politikusok régen látott nagy seregszemléje lesz, a japán uralkodói szokásokat „megszegve” jelezte jövetelét még a japán császár is, az európai uralkodóházak fejei, a holland, a belga, a spanyol király, a dán királynő a – akik közül több rokonságban van a brit királyi házzal – szintén lerója kegyeletét az uralkodásával egy egész korszakot lezáró brit uralkodó koporsója előtt.

A búcsúszertartásra kétezer személyt hívtak meg, ennyien férhetnek ugyanis el a Westminster-apátságban.
A világ vezető politikusai közül ott lesz az Joe Biden amerikai elnök, Hszi-csin Ping kínai elnök kapott meghívót, de vasárnapig még nem utazott Londonba, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azon kevés „kitagadott” politikus közé tartozik, akik nem kaptak hivatalos meghívót. A vezető európai országok politikusai között ott lesz Emmanuel Macron francia elnök, Frank-Walter Steinmeier német elnök, az Európai Uniót Ursula von der Leyen képviseli. A kanadai, az ausztrál és az új zélandi kormányfővel az élen magától értetődően leróják kegyeletüket az egykori brit gyarmatbirodalom, a Commonwelth azon vezető politikusai is, amelyeknek II. Erzsébet volt a királynője, azaz alkotmányosan elismert államfője.
A meghívottak között van a szerb és a magyar köztársasági elnök is.
Az uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút. Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben bekövetkezett halála után. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, az 1952-ben elhunyt VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel.
A koporsót lakott területeken áthaladó, az autópályákat elkerülő útvonalon szállítják majd Londonból végső nyughelyére, így a kijelölt út mentén több tízezren fel tudnak sorakozni – közölte péntek este a Buckingham-palota. A várakozások szerint a hozzávetőleg 35 kilométeres útvonal mentén több százezren sorakoznak majd fel.
A végső búcsút vevők sokasága a hétvégén is özönlött. Vasárnap is hatalmas sor állt II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt – tájékoztatott az MTI. A brit kormány által a YouTube videómegosztó portálon létrehozott valós idejű tájékoztató csatorna szerint a ravatalhoz vezető sor vasárnap délelőtt is a Westminster Halltól hozzávetőleg 8 kilométerre lévő kelet-londoni Southwark Parkig ért, és a sor végén állóknak 13 és fél órát kell várakozniuk, mire a ravatalozóhelyiségbe értek. A hétvégén voltak időszakok, amikor meghaladta a 24 órát a várakozási idő.