2022. december 8., csütörtök

FRISSÍTETT – Megtartották a büszkeségnapi felvonulást

A belügyminisztérium korábban betiltotta a belgrádi büszkeségnapi felvonulás megtartását, később azonban engedélyezte azt egy új útvonalon.

Az Europride keretein belül megrendezett séta erős rendőri készültség mellett, délután fél hat után indult a fővárosban. A rendezvény szervezői bejelentették, hogy mintegy tízezer személy vett részt a felvonuláson. Úgy fogalmaztak, hogy ennyien támogatták az egyenjogúságért, a szolidaritásért, és az emberi jogok tiszteletben tartásáért folytatott harcot.

Belgrád központját lezárták, hogy biztosítsák az útvonalat, a séta megtartása előtt mégis számos incidens is történt. A rendezvény ellenzői a rendőrökkel is összetűzésbe kerültek. A sajtó egyes képviselőit is érték támadások. Az eseményt a belügyi szervek 5200 dolgozója biztosította, akik közül 10-en könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség közölte, hogy még a séta előtt, 15 óráig 31 garázdálkodót tartóztattak le. Négy személy ellen azért rendeltek el 48 órás vizsgálati fogságot, mert a rendőrökre támadtak. Később a kormányfő arról beszélt, hogy összesen 64 személyt tartóztattak le. 

Korábban a Pride Szervezők Szövetsége (EPOA) bejelentette, hogy megtartják Belgrádban ma a büszkeségnapi felvonulást. A szervezet hozzátette, hogy a nemzetközi közvélemény felől érkező, több hétig tartó nyomásgyakorlás után Ana Brnabić kormányfő is közölte, hogy az Europride keretein belül tervezett séta biztonságát garantálják.

Kristine Garina, az EPOA elnöke bejelentette, hogy a felvonuláshoz külföldi diplomaták is csatlakoznak. Úgy fogalmazott, hogy a Pride a szeretet ünnepe, az egyenlőség mozgalma, és az emberi jogok tiszteletben tartásáért vívott globális harc. Az európai értékek megvalósítása, amely senkire sem jelent veszélyt, így Szerbiára sem. Mint mondta, a belgrádi esemény az Europride 30 éves történelmének legfontosabb rendezvénye.

Korábban a belgrádi Közigazgatási Bíróság saját oldalán jelentette be, hogy elutasította az Europride szervezőinek fellebezését, amelyet a szerb Belügyminisztérium ellen nyújtottak be, amiért megtiltották a mai napra tervezett felvonulást.

Ahogyan írták, fennáll a lehetősége az erőszaknak, a rongálásnak és a közrend megzavarásának. Hozzátették, hogy a Békemenet eltörlése nem sérti a közrendet, eltörlésével pedig nem okoztak kárt egyik félnek sem.

Goran Miletić, az Europride koordinátora nyilatkozatában kiábrándítónak nevezte a bíróság döntését, mivel az nem támaszkodik az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára – írja az Euronews Serbia.

Hozzátette, hogy beadványt nyújtottak be a szerbiai alkotmánybírósághoz, a szombati koncertre és sétára pedig folytatják az előkészületeket. Utóbbi jelképesen az alkotmánybíróság épületétől indul.

A szervezők egyébként 27 ezer aláírást tartalmazó petíciót nyújtottak be, valamint a belügyminisztériumnak is kérelmet küldtek, hogy hagyják jóvá tiltakozó sétájukat.