2024. április 19., péntek

Színes Topolya

Tartalmas hétvége zárja a városnapi rendezvénysorozatot

Gazdag művelődési és sportprogram tesz pontot Topolyán az idei községnapi rendezvénysorozat végére. A szervezők elárulták, hogy a rendezvények előzetesen meghirdetett helyszínei módosulhatnak az időjárási feltételektől függően. Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, ma 17 órától helyi termékek vására veszi kezdetét a Rendezvények terén, amivel kapcsolatban Marina Popović, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője elárulta, hogy egy korábbi rendezvény sikerén, a Virágpiac népszerűségén felbuzdulva szervezik meg a rendezvényt, ahol házi sós és édes süteményeket, házi jellegű hentestermékeket, befőtteket, pálinkát és bort árusítanak a termelők, emellett kézműves termékeket, textil kézimunkákat, fatermékeket is meg lehet vásárolni.

Az ugyanezen a helyszínen felállított nagyszínpadon 19 órakor kezdődik Színes Topolya címmel a községbeli művelődési központok és egyesületek, illetve vendégeik közös másfél órás műsora. Amennyiben a délutáni órák időjárása meghiúsítja a szabadtéri rendezvényt, a programokat a színházteremben szervezik meg. A program lebonyolítását Topolya Község Önkormányzata, illetve Helyi Közössége, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatja anyagilag.

GYERMEKKAVALKÁD, MÉZVÁSÁR

A szombati programsorozat a hagyományos mézvásárral veszi kezdetét, illetve a helyi termékek vásárával folytatódik 9 órától. A Kissportok csarnokában 10 órakor kezdődik az asztaliteniszezők Topolya-kupája. Ezzel egy időben startol a községi oktatási intézmények és művelődési központok, illetve egyesületek legkisebbjeinek közreműködésével a községnapi gyermekfesztivál, Gyermekkavalkád megnevezéssel. A programot a Rendezvények terén felállított színpadra álmodták meg a szervezők, amennyiben azt az időjárási körülmények lehetővé teszik, a helyszínt azonban a reggeli órákban véglegesítik. Ha ugyanis az esős szeles időjárás nem teszik lehetővé, hogy a szabadtéri színpadon tartsák meg a fellépéseket, akkor a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokába költöztetik a forgatagot.

DISCO OPERA

A Rendezvények terére 20 órára hirdetették meg azt a díjmentesen megtekinthető Disco opera című nagyszabású zenés produkciót, amelyet az újvidéki Big Band és a Szerb Nemzeti Színház közösen visz színre. A koncert alkalmával komolyzenei köntösbe öltöztetett több könnyűzenei sláger csendül fel, a 70-es, 80-as évek hangulatát megidézve. A programon az ABBA, a Boney M, a Bee Gees, Michel Jackson, Stevie Wonder, Donna Summer, Aretha Franklin korszakalkotó zeneszámai szerepelnek. A produkció Fedor Vrtačnik vezényletével kerül színpadra, Bojana Stamenov, Sashka Yanx, Zoran Šandorov szólisták, a Disco Sisters, vagyis a Szerb Nemzeti Színház operakórusának közreműködésével. Továbbá hangszeres szólisták is emelik a koncert színvonalát, így Bunford Gábor a tenorszaxofon-játékával, illetve Dragan Kozarčić a trombitajátékával. A szervezők elmondták, hogy ennek a nagyszabású produkciónak nincs lehetősége esőmentes helyre költözni, így amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a koncert lebonyolítását, elmarad. Ha a körülmények lehetővé teszik, akkor a szabadtéri program után a hagyományos városnapi tűzijáték következik, majd DJ Irvine szolgáltatja a zenét.

Vasárnap 9 óra 30 perctől szentmisét celebrálnak a topolyai polgárokért a Sarlós Boldogasszony-templomban. Ezzel egy időben kezdődik a Capriolo családi kerékártúrája a Rendezvények teréről a Topolyai-tó körül. A túrázókat 9 órától várják a Rendezvények terén, a rajt időpontját 9.30-ra tervezik. Amennyiben a résztvevő 12 évnél fiatalabb, akkor szülői felügyelet szükséges a túra alatt. Minden résztvevő ajándékban részesül. A hagyományos városnapi kerékpártúra a tóparti Capriolo Beach Barnál ér véget, ahol üdítővel várják a résztvevőket.