2024. április 24., szerda

Hagyományőrzés óriástökök között

Huszonnegyedik alkalommal tartottak Tökfesztivált Temerinben

A helyi Kertbarátkör szervezésében tartották meg a XXIV. Dél-bácskai Tökfesztivál, amely az évek során nemzetközivé terebélyesedett.

Az idei fesztivál már kedden megkezdődött az iskolás gyermekek rajzkiállításának megnyitójával, a rendezvény fénypontja azonban a csütörtöki nap volt. Tegnap ugyanis a szervezők a vidéki kiállítóktól is átvették a tököket, majd megtörtént az ünnepélyes megnyitó.

– Egyesületünk az idén ünnepelte huszonöt éves fennállását. Már az első évben, 1998-ben is megszerveztük a Tökfesztivált, azóta pedig minden évben megvalósítjuk. A rendezvényt több mint két évtizeden keresztül minden év októberében szerveztük meg, de az utóbbi években viszont már szeptember közepén tartjuk. A nagy felmelegedések, az aszály és a szárasság okozta korai érések végett kénytelen voltunk az eseményt előrébb hozni. Célunk, hogy ezzel a rendezvénnyel is öregbítsük egyesületünk, illetve Temerin hírnevét, valamint hogy ezeket az eseményeket és hagyományainkat átörökítsük az utódok, illetve a fiatalokra – ecsetelte Kovács Róbert a Temerini Kertbarátkör elnöke, aki kiemelte, hogy az elmúlt években nemcsak Dél-Bácskából érkeznek kiállítók és vendégek, hanem szép számban külföldről is. A Jánoshalmi Gazdakör Egyesület tagjai már hosszú évek óta részt vesznek a Kertbarátkör által szervezett eseményeken.

A negyedévszázados fennállását ünneplő Temerini Kertbarátkör az idén is sokakat megmozgató Tökfesztivált szervezett, a gyerekek minden évben a leghűségesebb látogatói a rendezvénynek (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

A negyedévszázados fennállását ünneplő Temerini Kertbarátkör az idén is sokakat megmozgató Tökfesztivált szervezett, a gyerekek minden évben a leghűségesebb látogatói a rendezvénynek (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

– Együttműködésünk a helyi Kertbarátkörrel már huszonöt éve tart, tehát már az egyesület megalakulása óta támogatjuk őket. Tulajdonképpen azonosak az érdekeink, Temerin mezőgazdasági városnak számít, ahogy Jánoshalma is. Jó látni, hogy sikerült hagyományt teremteni a Tökversenynek. Van iránta érdeklődés, rengeteg gyereket bevonzanak a programok, de ugyanúgy megmozgatja a felnőtteket is – mondta Farkas László, a Jánoshalmai Gazdakör elnöke és a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Napilapunk is ott volt a rendezvényen.

– Elhoztuk a mai újságot, valamint a Mézeskalács és a Jó Pajtás gyermeklapokat. Ezenfelül az újabb kiadványaink is itt vannak, például a Zúgtak a harangok kötet, Lovas Ildikó A város lelke, avagy identitásjelek: Szabadka-tárcák című könyve, valamint a Mi a magyar mostVajdaságban? című, díszdobozba csomagolt ötkötetes kiadványunk is. Meglepően nagy az érdeklődés, aminek nagyon örülünk – tudtuk meg Péter Edittől, lapunk terjesztőosztályának a munkatársától.

A fesztivál látogatói megkóstolhatták a tökből készült ételeket és italokat, köztük a híres, temerini görhét is. A sörsátorban hagyományos birkapaprikást és a Kertbarátkör italait kínálták a szervezők. Megtekinthettük a Szivárvány Amatőr Festők helyszíni tárlatát, különböző tökkompozíciókat, valamint kézműves termékeket és mézet is vehettünk.

Temerinben is nagy az érdeklődés a Magyar Szó kiadványai iránt (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

Temerinben is nagy az érdeklődés a Magyar Szó kiadványai iránt (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

A Tökfesztiválon kiosztották az okleveleket azoknak a temerinieknek, akik hozzájárultak a Magyarok Kenyere akcióhoz, valamint a tökverseny nyerteseinek járó díjakat is. A Kolbásztökök kategóriájában Novák Flórián érdemelte ki az első helyezést. Az idei év legméretesebb termésének járó díjat a topolyai Mezőgazdasági Szakközépiskola kapta, ez a tanintézmény első alkalommal vett részt a Tökfesztiválon.

– Minden lehetőséget megragadunk, hogy különböző rendezvényeken népszerűsítsük a szakjainkat. Nem terveztük, de sikerült egy óriástököt is elhozni, ami, mint kiderült, a legnagyobb volt ezen a rendezvényen. Az iskolában az utóbbi néhány évben kezdtünk tököket termelni. Ezzel is igyekszünk egy kis színfoltot vinni a gyakorlati oktatásba – mondta Pecze Tamás tanár.