2024. március 28., csütörtök

Az ENSZ-közgyűlés jóváhagyta az ukrán elnök felszólalását

Az ENSZ-közgyűlés pénteken megszavazta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előre felvett beszédben felszólalhat fel a világ vezetőinek jövő heti találkozóján a világszervezetben.

Az indoklás szerint Zelenszkijnek az orosz támadással kell foglalkoznia, és ezért kivételt tesznek a követelmény alól, hogy minden vezető személyesen szólaljon fel a fórumon.

A 193 tagú világszervezet 101-7 arányban, 19 tartózkodás mellett jóváhagyta, hogy Zelenszkij videoüzenetben szólaljon fel.

A döntés lehetővé teszi, hogy az ukrán elnök előre felvett nyilatkozatot nyújtson be, amelyet a közgyűlés termében lejátszanak. A dokumentumban hangsúlyozták, ez az eset nem teremt precedenst a jövőbeni magas szintű közgyűlési ülésekre.

A dokumentum utal a március 2-án – hat nappal Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója után elfogadott közgyűlési határozatra, amely Moszkva támadásának azonnali leállítását és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. Az Ukrajna elleni agresszió című határozatról 141-5 arányban, 35 tartózkodás mellett szavaztak.

A koronavírus-járvány következtében a világ vezetőinek éves találkozója a közgyűlésben 2020-ban virtuális, 2021-ben pedig hibrid volt. Idén azonban a közgyűlés úgy döntött, hogy minden beszédet személyesen kell elmondani.

Zelenszkij feltehetően szeptember 21-én délután mondja el beszédét a közgyűlésen.