2022. december 6., kedd

A szülőföldön élve gazdagítani az országot

Szilágyi Péter: A magyarság a világon mindenhol értéket képvisel

A magyarság a világon mindenhol értéket képvisel, a nemzeti identitás pedig segít megkülönböztetni a helyest a helytelentől – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol pénteken beszédet mondott Selye János Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Rámutatott, hogy a révkomáromi egyetemen – más nagymúltú intézményekhez hasonlóan – egy intézményen belül található a gazdasági, az informatikai, a teológiai és a tanárképzés is, amelyek „együtt a jövőt jelentik anyagilag, szellemileg és lelkileg”.

„A Selye János Egyetem a jövő kulcsát ígéri az egyetem közösségének, ráadásul – és ez a legfontosabb – magyarul” – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

Kiemelte: a magyarság a világon mindenhol értéket képvisel, nemzeti identitásunk, kultúránk is segít megkülönböztetni a helyest a helytelentől, ami azért lehetséges, mert a magyar kultúra a kereszténységben gyökerezik.

„Magyarnak lenni ezért erkölcsi felelősséget is jelent, elköteleződést az igazság és a minőség mellett. A magyarság a szülőföldjén érvényesülve így tudja gazdagítani azt az országot, ahol él” – fejtette ki Szilágyi Péter. Hozzátette: amikor Magyarország kormánya a nemzetpolitikát intézkedéseinek részévé tette, akkor ezek mellett az értékek mellett is döntött.

A politikus szólt a nemzetpolitika eddigi eredményeiről is. Elmondta: az oktatásban kiépült egy olyan intézményrendszer, mely a bölcsődétől a felsőoktatásig a külhoni magyarság rendelkezésére áll, és segíti a szülőföldön való megmaradást.

„A Kárpát-medencében és világszerte háromszázezer magyar gyermek számára nyújtottunk és nyújtunk minőségi magyar oktatást” – hangsúlyozta Szilágyi Péter. Hozzáfűzte: a gazdaság tekintetében a magyar kormány az elmúlt években 3500 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításának szakmai, illetve anyagi támogatásához is hozzájárult a külhonban, a külhoni magyar közösségek lelki megerősítéséhez pedig mintegy háromezer templom és egyházi intézmény megépítésével és felújításával sikerült hozzájárulni.

„Magyarország kormánya részéről mi ezekben is látjuk a jövő nyitját” – jelentette ki Szilágyi Péter, hozzátéve: a helyi közösségeknek politikailag is meg kell erősödniük, ezért döntő jelentőségű, hogy a felvidéki magyarság a soron következő helyhatósági és megyei választásokon a jelenlétéhez méltó képviseletre tegyen szert.