2024. április 24., szerda
ÓBECSE

Katonai sapkák és sisakok kiállítása

Ma 18 órakor Katonai sapkák és sisakok címmel nyílik kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban. Dejan Kragić gyűjteménye sapkákat és sisakokat tartalmaz a XIX. század közepétől a XX. század közepéig.

– A kiállításon több ország hadserege különböző rendjeinek sisakjait és sapkáit is megtekinthetik az érdeklődők, mint például pilóták, tengerészek, gyalogos és lovas katonák sisakjai. A kiállítást a Vajdasági Múzeumtól vesszük át néhány hétig és a tárgyak elsősorban Dejan Kragić gyűjteményéből származnak, de a kiállításon megjelennek nemcsak a Vajdasági Múzeum, hanem az óbecsei Városi Múzeum tárgyai is. Két modern tiszti szolgálati egyenruhát is kiállítanak, melyeket a Szerb Köztársaság Védelmi Minisztériuma biztosított a múzeumunk számára – mondta Tojzán Ákos, a múzeum igazgatója.

A kiállítás október közepéig tekinthető meg a múzeum kistermében.

– Október első hetében a gyermekhét alkalmából egy múzeumpedagógus és muzeológusaink segítségével a legfiatalabbakat tárlatvezetéssel és műhelymunkákkal várjuk. Több iskola már lefoglalt időpontokat, de a szabad időpontokban bármilyen szervezett gyerekcsoportot várunk. A kiállítást követően az idei évre még egy vendég- és egy saját kiállítással is várjuk látogatóinkat – tette hozzá a múzeum igazgatója.