2024. április 25., csütörtök

Rendeződik az óvodai ellátás Óbecsén

Még csak 29 gyermek van várólistán

Május elején, a tavaszi beiratkozás után derült ki, hogy az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézményben hetvennyolc gyermek számára nincs férőhely a 2022/2023-as munkaévben. Az intézmény vezetői akkor öt új csoport megnyitását kérvényezték az illetékes szerveknél, hiszen a szülők mintegy húsz százalékkal több kérvényt adtak át, mint az előző munkaévben.

– Tizennyolcmillió dinárt kértünk a minisztériumtól, de sajnos nem kaptuk meg, de így is sikerült minden gyermeket beíratni az óvodába – mondta Svetlana Vuletić községi elnökhelyettes.

Szeptember 1-je óta 1150-en járnak óvodába, ennyi gyerek utoljára 2013-ban volt. Az intézményben 54 oktatási csoport működik, ebből 20 félnapos és 34 egész napos.

– Hétfőn, szeptember 12-én négy új csoport kezdte meg munkáját – jelentette be sajtótájékoztatón Tatjana Mitić, az intézmény igazgatónője, majd hozzátette, hogy amint az anyagi eszközök megengedik, még egy csoportot nyitnak.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a várólistán lévő 78 gyermek szüleivel felvették a kapcsolatot, hárman visszaléptek, tehát 75 gyermek maradt a listán. A beiratkozás után még 58 gyermek jelentkezett be, ők is várólistára kerültek. Az önkormányzat, mint az óvoda alapítója, mintegy tizenkétmillió dinárra kapott jóváhagyást az illetékes minisztériumtól a bérek kifizetésére.

– A Pénzügyminisztériumtól most kaptunk zöld fényt tíz személy felvételére, így hét óvónőt, egy egészségügyi nővér-óvónőt, egy szakácsot és egy takarítónő-konyhai felszolgálót tudtunk munkába állítani. Bácsföldváron egy napközis csoport nyílt, ide három és hat év közötti gyermekek járnak, illetve két bölcsődei és egy napközis csoport nyílt Óbecsén. A várólistán lévő 58 gyermekből is 29-nek találtunk elhelyezést, így már csak 29 gyermek maradt a várólistán – tette hozzá az igazgatónő.

Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy a költségvetés-módosítás után Péterrévén még egy bölcsődés csoportot tudnak majd nyitni.