2024. április 24., szerda
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Kayaalp ötödik aranyérme

Mint ahogy azt tegnapi számunkban már megírtuk, Szerbia kötöttfogású válogatottja csapatban a 3. helyen végzett a Belgrádban zajló felnőttbirkózó-világbajnokságon. Ez minden idők legjobb ilyen eredménye, és csak eljátszadozunk azzal a gondolattal, ha a rendező ország nem hat versenyzővel áll ki, hanem tízzel…

A kötöttfogás utolsó napjának hőse Riza Kayaalp volt, aki megszerezte ötödik világbajnoki címét. A törökök sztárját ezúttal sem tudták megmozdítani, s ezzel az arannyal végérvényesen Európa egyik legjobb versenyzőjévé avanzsált, hiszen az 5 világarany mellett 11 Európa-bajnoki címe is van. Vele kapcsolatban egy szépséghiba merül fel a statisztikában, ugyanis olimpián nem szerzett még aranyérmet, mert létezik egy kubai, Mihail Lopez, aki zsinórban négy legfényesebb ilyen medált nyert, többek között azzal, hogy Kayaalpot is eldobta. Nos, mivel nehezet hihető (de nem lehetetlen…), hogy Lopez Párizsban is fellépne, a 33 éves töröknek most adott a lehetőség.

Közben a nőknél is osztottak már érmeket, és félelmetes volt látni, a japánok mennyire dominálnak ismét. Az olimpiai bajnok Maju Mikaida harmadik világbajnoki titulusát szerezte meg 55 kg-ban, úgy, hogy egy menet alatt elintézte az ukrán Olekszandra Homenecet, de Nonoka Ozaki (62 kg) sem tett másként, mert ő meg az amerikai Kayla Miracle-t csomagolta be hasonlóképp. Érdekesség, hogy Ozakinak otthon az olimpiai bajnok Jukako Kavait kellett legyőznie ahhoz, hogy bekerülhessen a belgrádi csapatba.

Világbajnokok, kötöttfogás, 60 kg: Zsolaman Sarsenbekov (kirgiz), … 5. Kecskeméti Krisztián (magyar). 130 kg: Riza Kayaalp (török). Csapatban: 1. Törökország 125, 2. Azerbajdzsán 118, 3. Szerbia 110, … 7. Magyarország 70 pont stb.
Nők, 55 kg: Maju Sidocsi Mukaida (japán). 62 kg: Nonoka Ozaki (japán).