2024. április 18., csütörtök
IN MEMORIAM

Elment az örök szervező

Elhunyt Bada István (1933–2022)

Hosszan tartó betegség után, 89 éves korában elhunyt Bada István újságíró.

Sziporkázó és megvalósított ötleteiről volt ismert, és ezek leginkább a könyvvel, az olvasással voltak kapcsolatosak. Fáradhatatlanul járta a Vajdaságot, ahol gyerekkel, felnőttel egyaránt könnyen teremtett kapcsolatot. Örökké mosolygott, viccelődött, de ha az irodalomról, a magyar történelemről, vagy a MIRK-ről volt szó, nem ismert tréfát, ezek komoly és szent dolgok voltak számára.

Bada István Bácskossuthfalván végezte el az általános iskolát, a középfokú zeneiskolát klarinét és szaxofon szakon pedig Szabadkán, majd a Tanárképző Főiskola magyar–szerbhorvát szakán Újvidéken szerzett oklevelet. 1961-től 1974-ig volt a Jó Pajtás, 1974-től 1979-ig a Képes Ifjúság munkatársa. 1979 és 1981 között a Forum Könyvkiadó marketingvezetője, 1981-től 1986-ig a Forum Könyvterjesztő igazgatója, majd négy éven át a Magyar Szó munkatársa volt. 1998 óta Magyarországon élt.

Hihetetlen, mi mindent tett le a vajdasági magyarság asztalára: nevéhez fűződik az újvidéki Minikönyv Múzeum létrejötte, Jugoszláviai Gyűjtők Egyesülete, a Fehér Ferenc Könyvbarátok Köre, a Majtényi Mihály Irodalmi Tábor és a Szenteleky Kornél Irodalmi Tábor elindítása, valamint szervezése, ő indította útjára a MIRK-et, azaz a kézimunkázók, kézművesek és gyűjtők, a képzőművészet valamelyik ágával foglalkozók minősítő találkozóját. De mindenképp meg kell említeni a jugoszláviai magyar írók poszterét, a klasszikus magyar írók poszterét is. A legtöbb esetben feleségével, Johannával végezte fáradhatatlanul, nagy elhivatottsággal a sok-sok szervezőmunkát az olvasás megszerettetése, a könyv kultuszának életben tartása terén, a hagyományápolás számos szegmensében.

Összesen 25 irodalmi tábor szervezése fűződik a nevükhöz, ezekben évente 120–150 diák fordult meg, ők mintegy 130 vajdasági iskolában jártak. Bada Istvánról azt is meg kell említeni, hogy a kilencvenes években a magyarországi Pro Hungaris Alapítvány mintegy több százezer ajándékkönyvét juttatta el az olvasókhoz a Vajdaságban.

Bada Istvánról sok emléket tudnék felidézni: például azt, hogy egyik irodalmi táborukban viccelődve, tréfálkozva, de nagyon határozottan odafigyelésre, munkára ösztönözte a csintalankodókat, lustálkodókat, pillanatok alatt elsimította a gubancokat. Azt is megemlíthetném, amikor Kishegyesen lapunk élőújságát szervezte, s vele mentem, hogy az előzetes, kedvcsináló interjúkat elkészítsem. Pillanatok alatt mindenkivel ismeretséget kötött, jó kapcsolatba került, elsütött egy-két viccet, de az élőújság minden részletét nagy körültekintéssel, alapossággal vitatta meg, minden apróságra kiterjedt a figyelme. Kishegyes és Újvidék között pedig beszélgettünk: irodalomról, magyar történelemről, s mondhatom, lenyűgözött irodalmi jártassága, széles körű műveltsége.

Nem tudom, mikor kezdték el Bada bácsinak nevezni, de az elsős kisdiáktól kezdve a tanárnők, sőt még a MIRK-en az idős kézimunkázó asszonyok is így szólították évtizedeken át nagy-nagy megbecsüléssel. Hiszem azt, ilyen tisztelettel fog mindenki emlékezni rá, aki volt a Bada házaspár valamely irodalmi táborában, akinek kezébe akad a régi olvasónapló, amelyet az ő ösztönzésükre írt, vagy rábukkan a jugoszláviai magyar írók poszterére, vagy belelapoz a MIRK-ek könyvébe.

S a búcsú alkalmával említsük meg azt is, hogy áldozatos munkájáért a Bada István feleségével, Johannával együtt Szenteleky-díjban részesült, valamint a Magyar Kultúra Lovagja címet is odaítélték nekik mindazért, amivel nyomot hagytak kultúránkban.