2024. március 29., péntek

A magyar jogász felbecsülhetetlen érték

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében tegnap ünnepélyesen átadták a Magyar Nemzeti Tanács Jogászösztöndíj Programja ösztöndíjasainak szerződéseit. Az ünnepségen jelen volt többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Csallóközi EszterSzabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke. Az eseményen ünnepi beszédet mondott dr. Répássy Róbert, Magyarország Igazságügyi Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki a beszéd után Hajnal Jenővel együtt nyújtotta át a tizenöt elsős jogászhallgatónak a szerződéseket.

Az idén tizenöt jogászhallgató vehette át az MNT ösztöndíját (Molnár Edvárd felvétele)

Az idén tizenöt jogászhallgató vehette át az MNT ösztöndíját (Molnár Edvárd felvétele)

Az ünnepség kezdetén mgr. Hajnal Jenő köszöntötte a megjelent vendégeket, az ösztöndíjasokat és kísérőiket. Kiemelte, hogy az MNT tizenegy évvel ezelőtt indította el ösztöndíjprogramját. Ez a program az elmúlt évben a Jogászösztöndíj Programmal lett gazdagabb. Az új ösztöndíjat Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériumának megbízásából 2021 őszétől az MNT adományozza a jogászhallgatókat ezzel biztatva őket arra, hogy merjenek itthon, szerb nyelven jogásznak tanulni, mert csak így tudnak érvényesülni szülőföldjükön. Az MNT elnöke felhívta a figyelmet, hogy az MNT valamennyi ösztöndíjprogramja mögött a magyar kormány áll. Az ösztöndíjasokhoz fordulva pedig azt mondta, hogy jogásznak lenni felelősségteljes vállalás.

Dr. Pásztor Bálint felszólalásában felhívta az ösztöndíjasok figyelmét, hogy pont azon a napon vehetik át szerződésüket, amikor a szabadkai Városháza, a palicsi szecessziós épületegyüttesek, köztük a Vigadó és a Víztorony átadásának 110. évfordulóját ünneplik. Rámutatott arra, hogy 1912. szeptember 15-én dr. Bíró Károly, Szabadka akkori polgármestere felépítette azt a Szabadkát, amelyet ismerünk és szeretünk. Szerinte ugyanígy a jogászösztöndíj átadásának a napja is az építkezésről szól, hiszen a közösség akkor tud fennmaradni, ha a közösség tagjai építik önmagukat. Kiemelte, hogy tavaly 17-en kezdhették meg jogásztanulmányaikat ösztöndíjasként. Közülük 16-an még mindig talpon vannak a felsőoktatási intézményekben. Az idei évben 15-en jelentkeztek az ösztöndíjra és mindannyian el is nyerték azt. A szabadkai városi képviselő-testület elnöke örvendetesnek tartja azt a fejleményt, hogy míg a tavalyi évben csak két, az országban akkreditált karra iratkoztak a fiatalok, ebben az évben ez a szám már négy jogi karra bővült. Külön örömnek nevezte, hogy az idén húsz év után újra lesz magyar nemzetiségű hallgatója a Belgrádi Jogtudományi Karnak.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Dr. Répássy Róbert ünnepi beszédében a leendő vajdasági magyar jogászok munkájának kiemelkedő szerepét hangsúlyozta, és arra biztatta az ösztöndíjasokat, hogy a kapott forrást is felhasználva szerezzenek alapos ismereteket, jogászként biztos tudás birtokában szolgálhassák a helyi magyar közösséget. Felhívta a figyelmet, hogy a szerződésben is vállalják azt, hogy a tanulmányaik befejezése után legalább három évig szülőhazájukban gyakorolják hivatásukat. Az államtitkát úgy látja, hogy a leendő jogászok elősegíthetik a jó szerb–magyar kapcsolatok további fejlődését is.

– Szolgálhatják a két ország együttműködését, ami elkerülhetetlen, sőt talán mondhatjuk, hogy történelmi szükségszerűség. A szülőhazájuk nyelvén hivatásukat gyakorló jogászok, akiket ugyanakkor sajátjaként ismer és fogad el a helyi magyar közösség is, nemcsak a közösségnek, de személy szerint az érintetteknek is olyan értéket jelentenek, amelynek nagyságát még fel sem tudjuk fogni, meg sem tudjuk becsülni – mutatott rá beszédében dr. Répássy Róbert.

Az államtitkár végül elmondta, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja Szerbia európai uniós integrációját.

A beszédek után dr. Répássy Róbert átadta a tizenöt jogászhallgatónak az ösztöndíjszerződéseket, míg Hajnal Jenő könyvcsomagot nyújtott át számukra.