2024. április 24., szerda

Az életadó zene

A szakma iránti szenvedélyről Kovács Káka Viktória csantavéri lemezlovassal

A csantavéri Kovács Káka Viktória (VICTOЯIA) neve ismerős lehet Vajdaságban azok számára, akik megfordultak valamilyen technórendezvényen. Éveken át külföldön dolgozott és próbált szerencsét, majd hazaköltözött, hogy itthon kamatoztassa a nagyvilágban szerzett tapasztalatait és tudását. Kovács Káka Viktória életét hosszú évek óta kíséri a zene jóban-rosszban, és nemrégiben ő maga is a DJ-pult mögé állt, hiszen elmondása szerint ez az, ami igazán boldoggá teszi. Interjúalanyomat a zentai Green Future Fesztivál backstage-ében sikerült elcsípnem egy rövid beszélgetésre, amelynek során arra kerestem a választ, hogyan boldogul a mai kemény zenei iparban, és mik a tervei.
Kezdjük talán az elején. Mióta pörgeted a lemezeket a DJ-pulton?
– Másfél évvel ezelőtt kezdtem el a zenélést, Újvidéken fejeztem be egy DJ-sulit, amelyet a közismert Vladimir Ačić vezetett. A szakma iránti hódolat és szeretet még Angliában talált meg. Több mint négy és fél évet éltem kint, ahol rengeteg buliba eljutottam, és nagyon sok világhírű előadót hallgattam meg élőben, nekik köszönhetően jött meg a kedvem a zenéléshez. A zene egészen kiskorom óta jelen van az életemben, hiszen táncoltam és gimnasztikáztam is. Miután hazaköltöztünk a párommal, megláttam ezt a bizonyos DJ-iskolát, és rögtön beiratkoztam. Sikeresen el is végeztem, és valójában attól a perctől kezdve indult el a karrierem.
Mit gondolsz, sikerült elérni a rövid távú céljaid?
– Másfél éve fejeztem be a sulit, és nem gondoltam volna, hogy ennyire jól sül el a dolog. Nagyon büszke vagyok magamra, hiszen ez idő alatt zenéltem az újvidéki Green Love-on, ami nagy megtiszteltetés volt számomra. Előtte persze helyi klubokban és after partykon léptem fel, de ez egy mérföldkő volt számomra. Idén nyáron eljutottam Rumába is, a Foam Festre, ahol új ismeretségekre és tapasztalatokra tettem szert.
Mit jelent számodra a zene?
– Maga a zene az életemmé vált, általa teljes mértékben ki tudom fejezni önmagam, hogy ki is vagyok én, és ez a legfontosabb. Úgy érzem, át tudom adni a saját stílusom, valamint minden egyes fellépés feltölt. A pozitív energia, amit adok és kapok, az hihetetlenül jó érzés, és ez végigkísér a mindennapokban. Nekem ez a szenvedélyem, egyáltalán nem érzem munkának. Az emberek mindig nagyon kedvesek, és teljes mértékben el tudom képzelni ebben a világban az életem. A folyamatos jövés-menés, az éjszakázás és új emberek megismerése vonzóvá teszi ezt a világot.
Mely előadók inspirálnak?
– Ez változó, mivel szeretem a technót és a tech-house-t is. Amikor elkezdtem zenélni, a lassabb ritmusokra tértem át. Sokkal közelebb áll hozzám, érzelmesebb, és jobban kifejezem magam a tech-house-ban. Számomra a legnagyobb ikon Richie Hawtin, akire felnézek, de vannak mások is, például a Loco Dice, Marco Carola, The Martinez Brothers stb. Ezek az előadók olyan stílust képviselnek, amivel azonosulni tudok. Kicsit vidámabb és a világra nyitottabb, nem olyan komor és fekete.
Milyen célok lebegnek előtted?
– Szeretnék egy spanyol zenei ügynökséghez csatlakozni, amihez bizonyos feltételeknek kell eleget tenni. Az első az, hogy minimum két éve kell a szakmában lenni, a második, hogy egy kiadónál saját zenével kell rendelkezni, amely engem igazol arról, hogy már értek valamelyest a szakmához. Ebből kifolyólag beiratkoztam egy zeneiproducer-tanfolyamra, amelyre volt előkészítő és felvételi is. Összesen 20 embert választottak ki a szeptemberben indult képzésre, és engem is felvettek. Egy féléves iskoláról beszélünk, és úgy érzem, ez jó lehetőség arra, hogy fejlesszem a tudásom. Visszatérve a célokra, mindenképp egy külföldi kiadóhoz szeretnék szerződni, hiszen ők több európai fellépést tudnak kínálni. Megtaláltam magam a zenélésben, nem munka és nem hobbi, nekem az az életcélom, hogy elismert és jó lemezlovas legyek. Mindig tiszta szívvel állok a lemezjátszók mögé, legyen az fesztivál, klub vagy akár egy kis születésnap. A fókuszban nálam ez van mindennap, ebből szeretnék megélni, és nem is szeretnék mással foglalkozni.
Milyen visszajelzéseket kapsz?
– Nagyon jók a visszajelzések, és sokan támogatnak az utamon. Úgy érzem, ebben a szakmában nem érhet rossz. Elkezdesz zenélni, és még ha nem is vagy jó hangulatban, akkor is lesz olyan a közönség soraiban, akinek tetszeni fog az, amit előadsz. Két opció van, vagy tetszik, amit csinálok, vagy nem. Nincs ebben az egészben semmi negatív, és ezért érzem úgy, hogy nekem találták ki – mondta a lemezlovas.
Azok, akik élőben is szeretnék megcsodálni VICTOЯIA produkcióját, kövessék figyelemmel a VICTOЯIA music Facebook-oldalt, ahol mindig beszámol az aktuális fellépésekről és karrierje minden egyes pillanatáról.