2024. március 29., péntek

Kínai tanfolyam a Zentai Gimnáziumban

Várják a jelentkezőket az ingyenes képzésre

Október elsejétől a Zentai Gimnázium az Újvidéki Egyetem Bölcsészeti Karán működő Konfuciusz Intézettel karöltve kínai tanfolyamot indít. Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója a zentai önkormányzatban szerdán megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kínai nemzetet, kultúrát és nyelvet népszerűsítő intézménnyel a tartományi oktatási titkárság égisze alatt már két és fél évvel ezelőtt megállapodtak az ingyenes tanfolyam megtartásáról. Abban állapodtak meg, hogy az intézet adja az oktatókat, a Zentai Gimnázium pedig a helyet és minden feltételt. Ujházi Éva hangsúlyozta, hogy komoly követelményeknek kellett megfeleniük, okostáblákat, laptopokat, kivetítőt kellett bíztosítaniuk az előadóknak. A képzés azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt és csak most október elején kezdik meg.

A tanfolyamok szombatonként 10 órától fél 12-ig tartanak majd egy fitatal kínai oktató vezetésével, és ha 20-nál többen jelentkeznek, akkor Újvidékről több oktatót küldenek. A gimnázium igazgatója reméli, hogy már október első szombatján el tudják indítani a képzést. A kurzuson kortól függetlenül bárki részt vehet, a tanfolyam közvetítő nyelve az angol lesz. Az előadók hangsúlyozták, hogy ezt a tanfolyamot már több szerbiai városban is sikeresen megtartották, azzal, hogy egyes városokban már az általános iskolások számára is elindították a képzést. Az első kurzuson a résztvevők megismerkedhetnek a kínai kultúrával, a szokásokkal. A kínai nyelv tanulása hat színtből áll, és azok, akik Kínában, kínai nyelven szeretnének továbbtanulni, azoknak elegendő a negyedik színtig elsajátítani a távol-keleti ország nyelvét és írását.

(Horváth Zsolt felvétele)

(Horváth Zsolt felvétele)

Az érdeklődők a Zentai Gimnázium titkárságán jelentkezhetnek a 024/811-751-es telefonszámon, vagy pedig személyesen, azzal, hogy meg kell adniuk a nevüket, az email-címüket, mivel az elkövetkezőkben kizárólag elektronikus úton kommunikálhatnak majd az iskolával, illetve a tanáraik is úgy küldik nekik a tananyagot. Akiknek ez gondot jelent, vagyis valami oknál fogva nincs email.címük, azt a Zentai Gimnáziumban megoldják.

A sajtótájékoztatón jelen volt Juhász Attila, a községi tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja is, aki szerint az itt élő nemzetek és nemzeti közösségek kultúrájának része az elfogadás és a befogadás, és ezért egy új nyelv megtanulásának a lehetősége mindannyiunk hasznára válhat.