2024. április 19., péntek

Kigyulladt az óbecsei Botra szeméttelep

Az elkövetkező egy hétben folyamatos ellenőrzést végeznek

Se láng, se füst nem jelezte, mégis napok óta égett a szemét az öthektáros óbecsei Botra hulladéklerakón. A föld alatti tűz a becslések szerint egy 10 négyzetméteres területen keletkezett, és a szemétlerakó felszíne alatt terjedt el. A tűz első jeleit még a múlt héten, kedden észlelték, és már aznap megkezdték az oltást a tűzoltók. A Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. közleménye szerint a tűzoltóknak tegnap valószínűleg sikerült megfékezniük a tüzet, jelen pillanatban nem ég a szeméttelep, biztos fejleményeket azonban csak egy hét múlva tudnak közölni.

– Az elmúlt 24 órában nem volt tűzre utaló jel a Botra szeméttelepen. Nincs tűz és füst, ami azt jelzi, hogy a megtett intézkedések eredményesnek bizonyultak. Ez nem jelenti azt, hogy a tüzet teljesen eloltották, ezért a következő időszakban is folyamatos ellenőrzést végzünk. Az illetékesek megmérték a gázok koncentrációját a biocsövekben, erre várhatóan egy hét múlva ismét sor kerül – olvasható a vállalat tegnapi közleményében.

Fejes Zoltán, a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója elmondta, hogy a tüzet valószínűleg az augusztusi hőség és az eső okozta, a csapadék ugyanis serkentette a bomlást. A tűz pontos keletkezésének okát még vizsgálják. Hozzátette, hogy vasárnap és hétfőn mintegy 1500 kilogramm szárazjeget helyeztek el a tűz kitörésének helye körüli biocsövekbe. Hétfőn délelőtt készült el a hulladéklerakó hőfelvétele, amelyről az előzetes jelentések szerint azt figyelték meg, hogy az megemelkedett az előző, július 28-án végzett mérésekhez képest. Az igazgató közölte, hogy a mért hőmérsékletek nem emelkedtek jelentősen, a maximum 46 fok volt, de mivel a tüzet vízzel és jéggel oltották, ez megnehezítette a hőfelvétel készítését. Az égő hulladékréteg tíz évvel ezelőtt került a szeméttelepre, a nyár folyamán több alkalommal is szárazjéggel hűtötték a depóniát.

A Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a tűz ne terjedjen tovább a tágabb környezetre: kanalas markológépekkel ástak több méter mélyre, hogy ott tudjanak vízzel és szárazjéggel tüzet oltani. Megelőzésképpen a lakosság is tehet azért, hogy hasonló eset ne forduljon elő, és gyúlékony anyag ne kerüljön a szeméttelepre. A vállalat igazgatója felhívta a polgárok figyelmét, hogy minél jobban igyekezzenek különválasztani a sárga konténerekbe dobott újrahasznosítható hulladékokat.