2024. április 25., csütörtök

Szombaton ünnepelték Kika születésnapját

A Nagykikindai Népmúzeumban kiállításokkal és a gyermekek számára kézműves foglalkozásokkal tarkítva zajlott le a XVI. Mamutfesztivál

Egy a 2005 és 2007 között futó európai uniós projekt (Nagykikinda mamutja) keretében került 2006-ban a Nagykikindai Népmúzeum birtokába annak a mamutnak csontváza, amelyet 1996-ban fedezett fel egy markolóval ásó munkás a nagykikindai Toza Marković Téglagyár agyaggödörében. Ez egy 250.000 eurós értékű projekt volt, melynek keretében a múzeumban kiállították a csontvázat, majd készítettek egy élethű másolatot a leletről, amelyet a múzeum udvarában helyeztek el, készült egy 3D-s kisfilm is, amely az akkori kutatási eredmények alapján mutatja be az érdeklődőknek, hogy hogyan is élhettek a mamutok valamikor, valamint készült egy tervezet is, melynek célja a kiállítás népszerűsítése volt.

Kika, az ünnepelt eredeti csontváza (Fotó: Vidács Hajnalka)

Kika, az ünnepelt eredeti csontváza (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az őslénytani kutatások szerint a megtalált mamut fosszíliái a Mammothus Trogontherii (sztyeppi mamut) fajhoz tartozik, amit az őrlőfogak elhelyezkedése alapján határoztak meg. A csontváz majdnem teljes, a csont tömegének a 90%-a megmaradt, habár a lábának és a lapockáinak bizonyos részei hiányoznak, a becsült életkora pedig körülbelül 500 000 évre tehető. Azt, hogy nőstényről van szó, abból állapították meg, hogy szült, legalábbis a medencéjén lévő nyílás alakja erről tanúskodik. A Nagykikindánál talált mamut körülbelül 4,7 méter magas, 7 méter hosszú, agyarai pedig 3,5 méter hosszúak. A becslések szerint körülbelül 7 tonnát nyomhatott.

A gyermekek születésnapi köszöntőket készítettek Kika számára (Fotó: Vidács Hajnalka)

A gyermekek születésnapi köszöntőket készítettek Kika számára (Fotó: Vidács Hajnalka)

2007-ben aztán a múzeum akkori vezetősége úgy döntött, hogy a lelet felfedezésének évfordulóját meg is ünnepelhetnék születésnapként szeptember második hétvégéjén, mivel 1996-ban ebben az időszakban bukkantak a csontokra. A gyermekek legnagyobb örömére, megtartották Kika (merthogy az őslény, illetve a lelet ezt a nevet kapta) első születésnapját, és így kezdték el népszerűsíteni a látványosságot. Az idén szombaton, szeptember 10-én, tizenhatodik alkalommal emlékeztek meg erről a jeles napról, tették mindezt kiállításokkal és a gyermekek számára kézműves foglalkozásokkal tarkítva.

Részlet A mamut társaságában című rajzpályázat kiállításából (Fotó: Vidács Hajnalka)

Részlet A mamut társaságában című rajzpályázat kiállításából (Fotó: Vidács Hajnalka)

Részlet A múzeum a gyermekek szemében kiállításból (Fotó: Vidács Hajnalka)

Részlet A múzeum a gyermekek szemében kiállításból (Fotó: Vidács Hajnalka)

Részlet Jelena Jakonić munkáiból (Fotó: Vidács Hajnalka)

Részlet Jelena Jakonić munkáiból (Fotó: Vidács Hajnalka)

A szombati program három kiállításmegnyitójával kezdődött. Az első A mamut társaságában címet viselte. Ennek keretében egy rajzpályázat munkáit állították ki, amelyet a gyermekek számára hirdettek meg. A technika szabadon választható volt, és a legjobban sikerült alkotásokat díjazták is. A második kiállítás A múzeum a gyermekek szemében címet kapta. Ennek a tárlatnak a létrehozását a művelődési minisztérium támogatta. A programban huszonnégy hat és nyolc év közötti gyermek vett részt a múzeum kurátoraival. A kiállítás foglalkoztató jellegű volt, és a huszonnégy gyermek által kiválasztott muzeális tárgyakat mutatja be. Az interpretációkban gyermekművészeti alkotásokat, illusztrációkat és videó anyagokat használtak fel, ahol a résztvevők a kiválasztott tárgyak bemutatásának módjait javasolták. Ennek az értelmezési módnak a célja a kutatás és a szórakozás útján történő tanulás. Az érdeklődőknek lehetőségük volt régi dallamokat hallgatni, kipróbálni egy régi parázzsal működő vasalót (természetesen parázs nélkül), teregetni, régi varrógéppel varrni, egy reneszánsz kori, nőt ábrázoló festmény másolatára ékszereket felhelyezni, egyenlő karú mérleggel különböző tömegeket mérni, a pásztorok munkájával megismerkedni, valamint szétválogatni a tartós és a hűtést igénylő élelmiszereket. A harmadik kiállítás Jelena Jakonić nagykikindai rajzművész legújabb alkotásaiból áll. Az alkotó látóideg sorvadás miatt látássérült. Elmondása szerint szereti a színeket, és általuk az érzelmeit fejezi ki. Nem egy konkrét élményt vet a papírra, hanem azt, amit az élmény kivált belőle. Ezek a tárlatok a hónap végéig tekinthetőek meg is.

Készültek az egy keréken száguldozó mamutok (Fotó: Vidács Hajnalka)

Készültek az egy keréken száguldozó mamutok (Fotó: Vidács Hajnalka)

Színes álarcok is készültek (Fotó: Vidács Hajnalka)

Színes álarcok is készültek (Fotó: Vidács Hajnalka)

A bátrabbak mamutra is vadászhattak (Fotó: Vidács Hajnalka)

A bátrabbak mamutra is vadászhattak (Fotó: Vidács Hajnalka)

A múzeum udvarában a délelőtt folyamán különböző vendégmúzeumok tartottak bazárokat és foglalkozásokat a gyermekek számára. A helyi Terra Múzeum foglalkozásain agyagozhattak, a Nagybecskereki Népmúzeum standjánál kalandutazáson vehettek részt, a Szerb Népmúzeumnál régi szláv betűkkel ismerkedhettek meg, a Belgrádi Természettudományi Múzeum segítségével a környezetünkben élő rovarvilágba kaphattak betekintést, a Szerbiai Posta Múzeum foglalkozásán a képeslapfestés és a címzés fortélyaival ismerkedhettek meg, a Leskováci Népmúzeum jóvoltából pedig amuletteket készíthettek a gyermekek. A délután folyamán a Nagykikindai Népmúzeum munkatársai szerveztek különböző foglalkozásokat a gyermekek számára, akik elkészíthették Kika mancslenyomatát, színes papírokból mamutálarcokat készítettek, sőt a múzeum védjegyévé vált, egykeréken bicikliző mamutot is összeállíthatták papír és ragasztó segítségével. A bátrabb gyermekek a helyi íjászegyesület jóvoltából mamutra is lőhettek. A nap egy gyermekkoncerttel és a Szabadkai Gyermekszínház A rút kiskacsa című előadásával ért véget.

Az eredeti csontváz másolata (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az eredeti csontváz másolata (Fotó: Vidács Hajnalka)