2024. április 25., csütörtök
NAGYKIKINDA

Holnaptól töknapok

Zdravko Čolić is a rendezvény fellépői között

Nagykikindán az idén szeptember 15-étől, csütörtöktől szeptember 18-áig, vasárnapig tartják meg a város legnagyobb, leghíresebb és leghosszabb ideig tartó rendezvényét, a 37. Töknapokat. A szervezők, Nagykikinda városa és a Nagykikindai Idegenforgalmi Szervezet tájékoztatása alapján, a sok új program mellett a hagyományos kísérőrendezvények sem maradnak el.

A programok csütörtökön 10 órakor ügyességi játékokkal kezdődnek. Délután 17 órakor az Angyalszárnyak és a Vršidba Polgári Egyesület munkáiból kiállítást nyitnak meg a Nagykikindai Népmúzeumban, de ugyanitt egész nap látogatható lesz a művelődési minisztérium támogatásával megvalósuló foglalkoztató tárlat is, amelyet a múlt szombati 16. Mamutfesztiválon nyitották meg, és amely A múzeum a gyermekek szemében címet viseli. 18 órakor a Jovan Popović Népkönyvtárban könyvbemutatókat és Az ősz gyümölcsei címmel kiállítást nyitnak meg. 19 órai kezdettel a Nagykikindai Kultúrközpontban bemutatják Spasoje Kulazov képregényíró legújabb kiadványát, majd megnyitják az eddigi munkáiból összeállított kiállítást. 20 órakor a Nagykikindai Népszínházban bemutatják a Da li je ljubav bundeva című monodrámát. A Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ tájékoztatása alapján a rendezvény ideje alatt díjmentesen lesz látogatható az összes jelenleg futó tárlatuk, a múzeumban, a galériában és a nagy kiállítóteremben is.

Pénteken 10 órakor a központ területén megnyitják a kisvállalkozók vásárát, amelyre több mint százan jelentkeztek be, hogy a rendezvény ideje alatt népszerűsítsék és forgalmazzák termékeiket. Szintén 10 órai kezdettel a Jezero Sportközpont teniszpályáján tornát szerveznek a klubban teniszezők számára. 16 órakor a központban az óvodás korcsoportok számára álarcos felvonulást szerveznek, 17 órakor pedig kezdetét veszi a számukra szervezett álarcosbál. 19 órakor a Nagykikindai Kultúrközpontban Predrag Radošević képeiből nyitnak meg egy újabb kiállítást.

Szombaton 10 órai kezdettel újabb kísérőrendezvényeket nyitnak meg, a Bánáti Früstüköt, melyeken hagyományos bánáti ételeket kóstolhatnak meg és vásárolhatnak az érdeklődők. Ezek a Töknapok apropóján leginkább tökből készülnek, valamint megtekinthetik az Európai Sarkot, melynek keretein belül külföldi vendégek mutatkoznak be, és hagyományos Kisebbségi Sarkokat, úgynevezett vendégszobákat is megnyitnak, ahol művelődési műsorokat lehet majd megtekinteni, ezáltal a kisebbségek kultúráját megismerni, de ajándéktárgyvásárt is szerveznek. 11 órakor indul a benevezés az idei termésű tökök súlyának és hosszának versenyeztetésére, 14:30-tól 16 óráig a zsűri elvégzi a méréseket, majd 17 órakor kultúrműsor keretében eredményhirdetés következik. 16 órai kezdettel tökökkel dolgozó faragómesterek bemutatóját láthatja a közönség. A Kultúrközpontban 10–l2 óráig a gyermekek számára kézműves foglalkozásokat szerveznek, a Jezero Sportközpontban pedig egész nap tenisz- és röplabdatorna várja az érdeklődőket, de focitorna és agyaggalamb lövészet is lesz.
Vasárnap folytatódik a Bánáti Früstük, nyitva lesznek a „vendégszobák” is, elérhető lesz még a kisvállalkozók vására is, de sportprogramokból sem lesz hiány. Lesz sakkverseny, folytatódnak a tenisz- és a röplabdatornák.

Ami az esti koncerteket illeti, szeptember 15-én, csütörtökön a rendezvény hivatalos megnyitóján, Jovan Kolundžija, a világhírű hegedűművész a kamarazenekarral ad koncertet. Szeptember 16-án, pénteken a Van Gogh és a Kerber lép fel, másnap, szombaton pedig Zdravko Čolić szórakoztatja a közönséget. Vasárnap este, a zárónapon, Dejan Petrović és a Big Band lép a színpadra.