2024. április 20., szombat
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Pezsgőbontás a Tisza mentén

A belgrádi Štark Arénában nyilván megismételhetetlen csoda történt. Az öt kötöttfogású szerbiai versenyző közül négy világbajnok lett, az ötödik birkózó pedig éremért küzdött. Ilyen sikerre itthon még nem volt példa, de nyilván a nagy versenyek történetében is hosszasan kellene kutatni azért, hogy hasonlót találjon az ember, s legfeljebb csak orosz vonatkozásban lelhető fel hasonló.

A szenzáció fő letéteményesei vajdasági magyarok. A zentai Nemes Máté és a magyarkanizsai Nagy Szebasztián a világ legjobb birkózói lettek, tehát pezsgőbontásra kerülhet sor a Tisza mentén, de nem csak ott, mert világraszóló eredményeiket mindannyian ünnepeljük.

E sorok írója mindkét fiatalember karrierjét a gyermekkoruk óta követi, de nyugodtan állítható, hogy ilyen magabiztossággal, ilyen elszántsággal, erővel, lélekjelenléttel és becsvággyal még nem láthattuk egyikőjüket sem küzdeni. Csak a birkózók tudják, mit jelent súlycsoportot váltani, pláne, ha még jobban le kell fogyni, ezért Szebasztián előtt csak kalapot emelhetünk, mert nem nyafogott, hanem végigverte a mezőnyt, s egy pillanatig sem forgott veszélyben egyik meccse sem. Szebi lendületével sem az örmény Pogoszjan, sem a háromszoros Európa-bajnoki érmes azeri Mammadov, sem pedig az aktuális Európa-bajnok, a grúz Abuladze nem tudott mit kezdeni, s ez utóbbi mérgében verte is a szőnyeget a döntő végén, de nem volt neki miért, mert a közelébe sem tudott szagolni Szebasztiánnak.

Máté nyakon csípte az olimpiai bajnokot (Molnár Edvárd felvétele)

Máté nyakon csípte az olimpiai bajnokot (Molnár Edvárd felvétele)

És akkor mit lehet mondani Mátéról, aki az olimpia után kihagyta a világ- és az Európa-bajnokságot? Ő a nyolcaddöntőtől az Európa-bajnok török Firatot, a 2021-es Eb-döntős ellenfelét, a lengyel Bernateket, az U23-as világbajnok azeri Jafarovot, a döntőben pedig az olimpiai, világ- és Ázsia-bajnok iráni Geraeit múlt felül. És hogyan! Nem volt olyan versenyző, akit nem dobott el, többeket pedig végigpörgetett a szőnyegen. Karrierje eddigi csúcspontja azonban biztosan a mostani finálé, mert az iráni ellen 0:4-ről állt fel, és olyan lendülettel küzdött, hogy a súlycsoport királyának hitt ellenfele a második menet közepén már csak lihegett!

„Szürreális…” – mondták a magyarországi újságírók mellettem, akik persze Szebinek és Máténak szurkoltak, de végül már mindenki felállva nézte a történéseket, és egybehangzó vélemény szerint ez a világbajnokság legnagyobb meglepetése, a két vajdasági magyar birkózó aranyérme. S ha valaki azt merné mondani, hogy lejt a hazai pálya, hát akkor nézzék meg az ellenfelek névsorát!

Mindezért teljesen megérdemelt, hogy a harmadik elnöki mandátumát töltő Željko Trajković életműdíjat kapott, a Szerbiai Birkózószövetség aranyplakettal jutalmazta Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, aki hétfőn az érmek átadásában is segédkezett, s többek között aranyjelvényt kapott Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője is.

A grúz Európa-bajnok sem tudott mit kezdeni Szebasztiánnal (Molnár Edvárd felvétele)

A grúz Európa-bajnok sem tudott mit kezdeni Szebasztiánnal (Molnár Edvárd felvétele)

Tegnap a szerbiai versenyzők közül csak Nagy Fanni (76 kg) lépett pályára, a magyarkanizsai nagylány azonban még csak kóstolgatja a nagy versenyeket, így nem csalódás a kazah Jerkebajeva elleni veresége, amivel Fanni ki is esett.

És akkor ezt tessék figyelni:

Világbajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Eldaniz Azizli (azeri). 63 kg: Nagy Szebasztián (szerbiai). 67 kg: Nemes Máté (szerbiai). 72 kg: Ali Arszalan (szerbiai). 77 kg: Akzol Mahmudov (kirgiz), 2. Lévai Zoltán (magyar), … 5. Nemes Viktor (szerbiai). 82 kg: Burhan Akbudak (török), … 3. Lévai Tamás (magyar). 87 kg: Zurabi Datunasvili (szerbiai), … 3. Losonczi Dávid (magyar). 97 kg: Artur Aleksanyan (örmény).