2024. április 18., csütörtök

Ha Európának nem kell, másnak adják el a gázt

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy amennyiben hosszútávon leállítják az európai gázexportot, akadnak majd más vevők, akik ellensúlyozzák e kereslet kiesését – írja a Vajdasági RTV a Reuters információra hivatkozva.

Mint ismeretes, az ukrajnai hadműveletek kezdete óta az Európai Unió ígértet tett arra, hogy csökkenti az orosz energiaforrásoktól való függőséget.

– Nem Európa az egyetlen fogyasztó és kontinens, akinek szüksége van természetes gázra. Vannak más, gyorsan fejlődő régiók, amelyek pótolhatják az orosz gáz iránti európai kereslet hiányát –magyarázta Peszkov.

Időközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a gázárak az uniós országokban több mint tízszeresére emelkedtek a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest. Hozzátette, hogy az oroszok aktívan manipulálják az energiapiacukat. Inkább égetnek el gázt, minthogy azt Európába szállítsák.

Az orosz ügynökség azonban megjegyzi, hogy Von der Leyen elfelejti megemlíteni az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, köztük az orosz szén- és olajimportra vonatkozó embargót, valamint az orosz gáz árának korlátozására tett kísérleteket.