2024. április 19., péntek

Nincs turizmus közlekedési infrastruktúra nélkül

A tartományi titkárság jövőre támogatja az idegenforgalmi létesítmények energiatermelését

Szerbiában az elektromos és hibridautók elterjedésének egyik legfőbb akadálya a magas árak mellett a töltésükre szolgáló infrastruktúra hiánya. Szerbiában jelenleg 70 nyilvános töltőállomás van, amelyek az autóutakon, a szállodák garázsaiban vagy a bevásrálóközpontokban találhatók. Az európai piacon ezzel szemben 374 ezer, s még néhány milliót terveznek telepíteni. Ez jól mutatja, hogy Szerbia mennyire el van maradva e téren. A jővőben tehát mindenképpen azon lesz a hangsúly, hogy növelje a számukat, hiszen nélkülük nem terjedhetnek el az elektromos járművek. Szerbiában jelenleg több mint 4 ezer regisztrált elektromos és hibridautót tartanak számon. Annak ellenére, hogy az eladások száma évről évre növekszik, és az állam is támogatja vásárlásukat, a hazai piac és infrastutúra még mindig nem megfelelő az elektromos járművek számára, mivel kevés a töltőállomás. Az Újvidéki Vásáron tegnap többek között ez hangzott el az első panelbeszélgetésen, amelyen a résztvevők körbejárták a jelenlegi legnagyobb kihívásokat ezen a téren.
Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár az eseményen bejelentette, hogy a tartományi titkárságot a jelenlegi válság arra ösztönözte, hogy másik téma felé forduljon.

– A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság a jövő évtől támogatja a turisztikai létesítmények energiatermelését, elsősorban a hőszivattyúk és a napkollektorok beszerzését. Ezenkívül 3 millió dinár összegig támogatja azokat a létesítményeket, amelyek töltőállomásokat telepítenek az elektromos autók számára. Ez mindenképpen hozzájárul majd az idegenforgalom fejlesztéséhez is, hiszen Szerbiába sok külföldi érkezik autóval. Jövő januárban már kiírjuk ez erre vonatkozó pályázatunkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg kevés töltőállomás van Szerbiában, de az állam sokat tesz ennek érdekében, mivel az infrastruktúra kiépítése az állam feladata. Megfelelő közlekedési infrastruktúra nélkül pedig nincs turizmus. Senki nem akar ugyanis 100 ezer eurós autót vásárolni vagy rossz utakon közlekedni – fejtette ki Ivanišević.

Rámutatott arra is, hogy az infrastruktúrába való beruházással és a turisztikai kínálat növelésével Vajdaságban jelentősen emelkedhet a turisták száma.

Mindenki, aki turizmussal foglalkozik, fontos, hogy újítson, hiszen elsődleges célunk, hogy megőrizzük a turistákat és újakat vonzzunk ide. Ennek eléréséhez azonban fejleszteni kell a turizmust. Nem lehet azt megengedni, hogy ne dolgozzon a töltőállomás, a szállodában a szauna, vagy a pincér ne legyen kedves a vendéghez. Nem elegendő csak a töltőállomás, fontosak a jó utak, szálloda, bor, étel... Minden jó kell hogy legyen. Ha ugyanis mindez megvan, elmondhatjuk, hogy turisztikai ország vagyunk. Mi jó úton haladunk, s a következő időszakban azon munkálkodunk majd, hogy a vajdasági turizmust új szintre emeljük – fogalmazott Ivanišević.