2024. április 24., szerda

„Épp kultivátorra volt szükségünk”

Átadtuk a Magvető idei nyereményjátékának főnyereményét az óbecsei Varga Erikának

A Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető minden tavasszal gazdag nyereményjátékkal kedveskedik olvasóinak. Főnyereményünket minden évben az adai Agromerkur ajándékozza – az idén 2700 euró értékű, négysoros sorközművelő kultivátorral örvendeztette meg az óbecsei Varga Erikát, a szerenecsés nyertest. A díjátadásra tegnap délben került sor Óbecsén, a Varga család gazdasági udvarában, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Dávid Csilla fotóriporter, valamint Király Erzsébet, az Agromerkur tulajdonosa jelenlétében.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Kisebb bolyongás után megtaláltuk a nyertes házát, és biztosak voltunk abban, hogy jó helyen járunk: már az utcáról látni lehetett az Agromerkur jellegzetes zöld-citromsárga színű, új kapcsolható eszközét. Varga Ferenc, a nyertes édesapja nyitott nekünk kaput. Szép kis, takarékos udvarba toppantunk, a traktor, a pótkocsi a fészer alatt, a télirevaló tűzifa rakásba rakva…

– Nagyon meglepődtem, amikor hívott a szerkesztő, én még sohasem nyertem nyereményjátékon, viszont édesapám már nyert gázkazánt, akkumulátortöltőt és vérnyomásmérőt. Volt rá ideje, negyven éve rendszeres előfizetői vagyunk a Magyar Szónak – mondta Erika.

– Most épp sorközművelő kultivátorra volt szükségünk, minden más kapcsolható eszközt beszereztünk. A Prosperitati Alapítvány jóvoltából vettünk egy négysoros, szemenkénti vetőgépet, majd permetezőt is. Tervben volt a kultivátor is, de amikor megláttuk, hogy a Magvető idei nyereményjátékának főnyereménye a gazdaságunkból hiányzó gép, nyomban elhatároztam, hogy részt veszek a nyereményjátékban – és sikerült!

Király Erzsébettől megkérdeztük, a válság hogyan hatott ki a vállalat munkájára, a gépek értékesítésére, az alapanyagok beszerzésére, voltak-e ebből a szempontból nehézségek:

– Habár ebben a válságos időszakban csökkent a megrendelés, még így is sokkal-sokkal nagyobb, mint amennyire számítottunk – vonatkozik ez a külföldről érkező vásárlásokra is. A nyersanyagnak és a pótalkatrészeknek a beszerzése nem ütközik nagyobb nehézségekbe, csak azok a beszállítók helyett kellett másokat találnunk, amelyek nagyobb távolságban vannak. Az Agromerkur saját részéről igyekszik teljesíteni a vevők igényeit és a vállalt leszállítási időpontot – hallottuk Király Erzsébettől, aki hozzáfűzte azt is, hogy a válság kezdete óta mintegy 30 százalékkal drágultak az Agromerkur gyártási palettáján szereplő gépek.

Varga Erika, Varga Attila és Varga Ferenc (Dávid Csilla felvétele)

Varga Erika, Varga Attila és Varga Ferenc (Dávid Csilla felvétele)

A beszélgetés során megtudtuk, hogy a Varga család gazdasága a közepes méretűek közé tartozik. Búza, kukorica és szójabab termesztésével folglalkoznak. Jószágot csupán saját szükségleteikre tartanak. A földművelésbe besegít fiuk, Roland, aki ottjártunkkor éppen a munkahelyén volt.