2024. április 19., péntek

Sikerek itthon és külföldön

Lezajlott a hatodik Nemzetközi Kórustalálkozó Nagykikindán

Két év kihagyás után, szombaton, Nagykikindán az Egység Művelődési Egyesület színháztermében, az Őszirózsa asszonykórus szervezésében tartották meg a hatodik Nemzetközi Kórustalálkozót.

Az Őszirózsa asszonykórus 1956 óta működik, de a kilencvenes években újjáalakultak, és ekkor vették fel az Őszirózsa nevet. Megalakulásuk kezdete óta sikereket értek el a hazai és a külföldi fellépéseiken is, valamint rendszeres résztvevői a Durindónak is. Varga Rozália, a kórus vezetője hálás az Egység Művelődési Egyesületnek azért, hogy folyamatosan támogatják őket.

– Meg kell köszönnünk azt, hogy az Egység vezetősége és fiatalsága felkarolt bennünket, hogy helyet biztosítanak a próbáinknak, és hogy segítenek eljutni a fellépéseinkre – mondta Varga Rozália.

Az Egység Művelődési Egyesület elnöknője, Tóth Ramóna elmondta, hogy a kórustalálkozó ötlete még Komarek Magdolnának köszönhető, aki valamikor szervezője, titkárnője volt az egyesületnek.

– Egy ideig csak vajdasági szintű volt a rendezvény, de aztán nemzetközivé nőtte ki magát, ugyanis később már Magyarországról és Romániából is érkeztek fellépők. Az idén is érkeztek volna Romániából és Csókáról is, de ők sajnos nem tudtak eljönni erre az alkalomra. Mi szeretnénk, ha még nagyon sokáig meg tudnánk őrizni ezt a rendezvényt, mert a kórusunknak ez fontos, ezáltal ugyanis további munkára ösztönözhetjük őket. Minden hétfőn eljönnek ide próbálni, mindegy, hogy tavasz, nyár, ősz, illetve tél van, mi támogatjuk őket, ahogy csak lehet – mesélte az elnöknő.

Magyarországot a soltvadkerti citerazenekar képviselte, mely feladatának tekinti a hagyományok megőrzését és a környékbeli népdalok gyűjtését.

Rendszeresen fellépnek a környező települések rendezvényein, de vendégeskednek a testvértelepüléseken is, tudtuk meg Dukai Judittól, a zenekar vezetőjétől.

– Soltvadkert rendezvényeit gazdagítja az évente megrendezésre kerülő Citerás Találkozó is, amellyel egy régi szokást elevenített fel a zenekar. Az Egység Művelődési Egyesület asszonykórusa is rendszeresen eleget tesz a meghívásunknak, így mi is eljövünk az ő rendezvényükre – tudtuk meg Dukai Judittól.
Az estet az Őszirózsa asszonykórus hétköznapi népdalok éneklésével nyitotta meg. A továbbiakban fellépett még a törökkanizsai Tiszagyöngye Népdalkórus jászsági dallamokkal, a Tiszácska Leánykar bácskai és moholi népdalokkal, a kisoroszi Gyöngykaláris vegyes kórus népdalcsokorral, a Kútágas 77 kórus alföldi dalokkal, és a nagykikindai Városi Nyugdíjas Egyesület Sunčana jesen kórusa.