2024. április 19., péntek
XLI. FÉRFI EB

Kiesett a topfavorit Szerbia

A szerb kosárlabda közelebbi múltjában már történtek kisebb-nagyobb csalódások, és sajnos ezek sorát szaporította a vasárnap esti Európa-bajnoki nyolcaddöntő is, amelynek során Nikola Jokićék Berlinben 94:86-ra kikaptak Olaszországtól. Tudni lehetett, hogy az olaszok nem adják majd könnyen a bőrüket, ám Svetislav Pešić csapata – amelyet a torna előtt első számú aranyesélyesként jelöltek meg a szakértők – mindeddig más erőszintet képviselt, öt csoportmeccsét egytől egyig nagy fölénnyel, megingás nélkül nyerte meg a Joker vezérletével és a többiek állandó magas szintű támogatásával. Ugyanígy indult a berlini meccs is, amelynek első félidejében vastagon két számjegyű előnnyel is élen jártak a Sasok. Az olaszok azonban a második negyed közepe táján fejben képesek voltak fokozatot váltani, és ennek, valamint az egész meccsen jó arányban hulló tripláiknak köszönhetően visszajöttek a találkozóba. Sőt, amint megérezték a szerbek megingását, tovább rohantak, és a záróperiódusban már Jokićéknak kellett volna hasonlóan nagy hátrányból felállniuk. Ez azonban minden igyekezet ellenére nem sikerült a végjátékban, így Szerbia fájóan korai búcsút vett a kontinenstornától. Jokić az olaszok szoros védekezése ellenére 32-ig jutott 13 lepattanóval.

Utolsóként Görögország is csatlakozott a legjobb nyolc mezőnyéhez, amelyben a finnek és a lengyelek jelenléte számít meglepetésnek. A ma rajtoló negyeddöntős programból a házigazda németek és a görögök csatája emelkedik ki, a spanyolok és a szlovének továbbjutása elvileg papírforma, míg a franciáknak lesz miért izgulniuk a szerbeket kiütő olaszokkal szemben.

Eredmények, nyolcaddöntő: Olaszország–Szerbia 94:86, Görögország–Csehország 94:88. A negyeddöntőben, ma: Spanyolország–Finnország, Németország–Görögország. Holnap: Franciaország–Olaszország, Szlovénia–Lengyelország.