2024. március 29., péntek

Elkezdődött a Europride hete

Tegnap még nem született döntés arról, hogy lesz-e Belgrádban büszkeségnapi felvonulás

Hétfőn megkezdődött a Europride 2022 rendezvénysorozat Belgrádban, amely során az emberi jogokról szóló nemzetközi konferencia mellett – amire számos külföldi vendéget várnak a szervezők – kiállításokat nyitnak meg, valamint oktató, kulturális és szórakoztató jellegű rendezvényeket tartanak. Az LGBT közösséget a figyelem középpontjába emelő rendezvényt, a korábbi tervek szerint a büszkeségnapi felvonulással zárják, ám az államfő és illetve a kormányfő korábbi bejelentése szerint ezt biztonsági okokból valószínűleg nem tartják meg. A Belügyminisztérium azonban egyelőre nem hozott hivatalos döntést a felvonulás megtartásával kapcsolatban.

Goran Miletić, az Europride koordinátora az Euronews szerbiai újságíróinak nyilatkozva elmondta, szerinte a Belügyminisztérium nem tiltja be a szombatra (szeptember 17-re) tervezett sétát, hiszen ez törvénybe ütköző lenne. Ha ezt mégis megtenné, a sétát akkor is megtartanák tüntetésképpen.

Miletić elmondta, téves felfogás, hogy az LGBT képviselői a sétájukkal borzolni kívánnák a kedélyeket, nem a békés tüntetők a hibásak azért, ha valaki meg akarja őket támadni, a rendőrség feladata, hogy ezt megakadályozza.

– Azt várjuk el, hogy egyenrangú polgárok legyünk mi is – üzente.

Porfirije pátriárka vasárnap este a belgrádi Szent Száva-templomban imádkozott a házasság szentségéért, a családokért, a békéért és az összefogásért, amely tömegeket vonzott az utcákra. Porfirije az imádság után kiemelte, Isten meghatározta, hogy mi a természetes és mi nem, majd szót emelt az Europride megtartása ellen. A város központjában található Pride Infóközpontot erősített rendőri erőkkel őrizték a felvonulás idején.

Miletić a vallásos felvonulás kapcsán kiemelte, hisz abban, hogy a felvonuló polgárok többsége békeszerető. A büszkeségnapi felvonulás ellen vannak, de nem támogatják az erőszakot.

A legutóbbi adataik alapján azok aránya, akik támogatják az LGBT közösség elleni erőszakot, három százalékra zuhant vissza.

– Számunkra a Pride minden évben nagyon fontos, hiszen ezen hívjuk fel a gondjainkra a figyelmet. Ez az évnek olyan időszaka, amikor a média meghallgatja a LGBT közösség gondjait – hangsúlyozta Miletić, majd rámutatott arra, hogy szeretnék növelni közösségük láthatóságát a társadalomban.

Aleksandar Vučić államfő legutóbbi felszólalásában kiemelte, hogy a Belügyminisztérium a felvonulást megelőző 96 órán belül közzéteszi, hogy megengedi vagy betiltja a sétát.

Az európai és a világvezetők közül is többen felajánlották támogatásukat a szervezőknek az EuroPride megtartásához.