2024. március 28., csütörtök

Pásztor Bálint: Ez példaként szolgálhat más esetekben is

– Személyes tapasztalatom van abból az időből, amikor egy másik elv alapján beszélgettünk Koszovóról: nem reális ígéretek voltak, és semmilyen hasznot nem hozott sem a koszovói szerb nemzetnek, sem pedig a Szerb Köztársaságnak és az itt élő polgároknak – mondta Dr. Pásztor Bálint a parlamenti felszólalásában.

Úgy véli, hogy most, a mai időkben erről a témáról beszélni nagy bátorságra vall, hiszen Aleksandar Vučić köztársasági elnök nyíltan, őszintén beszél erről. Értékeli az államfő tevékenységét, amelyek arra irányulnak, hogy megoldják ezt az évtizedek óta húzódó kérdést.

Rámutatott egy 2018-as adatra, amely szerint Koszovónak évente 520-530 millió eurót biztosít az állam, azóta lehet még többet is. Hozzátette, hogy ezzel a vajdasági magyarságnak nincs problémája, mint ahogyan a szerb nemzetnek sincs gondja azzal, hogy a vajdasági magyarságnak Magyarország milyen nagy összegeket biztosít.

– Ha mi elvárjuk, hogy a szerb nép teljesen természetesen kezelje azt, hogy a saját anyaországunk segít bennünket, akkor nekünk sem jelent problémát az, ha az ország segít a szerb állampolgárainak, bárhol is éljenek – magyarázta Pásztor.

Véleménye szerint az ország készen áll a kompromisszumra, hiszen, ahogyan ő is rámutatott, az elmúlt időszakban nem volt példa semmilyen összetűzésre a szerb és a magyar nemzet között Vajdaság területén, ezért pedig együtt sok mindent megtettek.

– Ez példaként szolgálhat más esetekben is – hangsúlyozta a VMSZ parlamenti frakciójának vezetője, majd hozzátette, hogy a magyar-szerb nemzet kapcsolatának példája világosan megmutatja azt is, hogy nem a szerb oldallal van a probléma.

Reménykedik abban, hogy valamilyen együttes megoldásra sikerül jutni a koszovói kérdésben.