2024. március 29., péntek

Tízéves Mosolycsalók

Topolya gyermekszínjátszó csoportja ünnepi, jubileumi műsort tartott

Megalakulásának 10. évét visszatekintő előadással ünnepelte a Művelődési Ház általános iskolásokat tömörítő Mosolycsaló gyermekcsoportja a színházban, ahova személyesen és videóüzenet formájában is bekapcsolódtak a korábbi tagok. Crnkovity Edit, a csoport koordinátora elárulta, hogy a bábos szakkörként indult csapat később kinőtte az eredetileg elképzelt formát, és élő szereplős előadásokat vittek színre, hogy az utóbbi időben hivatásos színházi szakemberek közreműködésével emeljék a fellépéseik színvonalát.

– Nem én állítom, hanem hivatásos színészek véleményét tolmácsolom, hogy a Mosolycsalók mára Vajdaság egyik legerősebb gyermektársulatává nőtte ki magát, és ezt bizonyították már több találkozón is Bácskossuthfalvától Bácsfeketehegyig, sőt Magyarország több városát is megjárva. Ugyanakkor ezek a gyerekek erős tartópilléreivé váltak a közösségüknek is, akik egyértelműen pozitívan hatnak a színvonalas előadásaik mellett személyes összefogásukkal is a környezetükre, a felnőttekre. A gyerekek mára nem csak a színpadon találkoznak, a hétköznapokban is megtalálják egymást. Persze ez a siker az elmúlt 10 év folyamán nem magától alakult ki, és nem kevés energiát sűrít magába – tette hozzá Crnkovity Edit.

Tortázás a jubileumi előadás után (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tortázás a jubileumi előadás után (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az elmúlt egy évtizedben 60 gyermek fordult meg a Mosolycsalók társulatának tagjaként a világot jelentő deszkákon hosszabb-rövidebb időre. A társulat tagságát és a szülőket is megható jubileumi darabot Crnkovity Gabriella állította össze és rendezte. Kérdésünkre elmondta, hogy olyan színpadi produkcióban gondolkodott, amely jelképesen csokorba köti az elmúlt 10 év történéseit. Az előadásba bevonta a korábbi tagságot, illetve a kezdeteket dokumentáló sajtóanyagot mutatott be.

A Topolyai Napok keretében megtartott előadás már előzetesen olyan népszerűnek bizonyult, hogy a délutánra beharangozott bemutató mellett még egy időpontban bemutatták a kis színészek. Crnkovity Edit elárulta, hogy már készülnek a következő előadásra Jankovics Andrea közreműködésével. Ezt azonban megelőzi majd a tagtoborzás, amiről idejében értesítik a nyilvánosságot.