2024. március 28., csütörtök

Tudás által könnyebben

Sokan fordultak meg az idén is az Expón

Az eseményen készült videófelvételeinket ITT tekintheti meg.

Cikkünkhöz képgaléria is kapcsolódik, amely ITT található.

Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Topolyán a mezőgazdasági és gazdasági kiállítás, az Expo. A topolyai Piac Közvállalat nagycsarnokában és környékén 2022. szeptember 9-től 11-ig több mint 250 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait. Több ezren tekintették meg a kínálatot, a legtöbben voltak vasárnap délelőtt, a zárónapon, amikor a közelben található vásártéren a szokásos havi kirakodóvásár is zajlott.

A rendezvényen szakmai konferenciákat, termékbemutatókat és más kísérőrendezvényeket is tartottak. A nyitónapon, pénteken a Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért 2022 elnevezésű konferenciára került sor a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Szabadkai Regionális Képviselet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. A konferencián energetikai technológiákkal, öntözési, vízvisszatartási és dróntechnológiákkal ismerkedhettek a gazdák. Az aszálykárok enyhítésének lehetőségei, a falugazdász hálózat és a Magyarok kenyere program is témája volt a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma Vajdasági Szervezeteinek Regionális Ülésén. A rendezvényen elhangzott, hogy a magyar agrárminisztérium több mint egy évtizede nyújt közvetlen támogatásokat a határon túli gazdaszervezeteknek. Varga Péter Miklós, a magyar agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy segíteni szeretnének abban, hogy a gazdák a jövőben is meg tudjanak felelni a kihívásoknak.

Balassa Endre előadását hallgatják a fiatal, kezdő vállalkozók (Tóth Péter felvétele)

Balassa Endre előadását hallgatják a fiatal, kezdő vállalkozók (Tóth Péter felvétele)

Topolya Község Ifjúsági Szövetsége a Vállalkozz te is! elnevezéssel szervezett képzést kezdő vállalkozók számára. Kovács Viktor, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta, az volt a cél, hogy a kezdő vállalkozóknak hasznos tippeket, gyakorlati tanácsokat adjanak. Fontosnak nevezte, hogy ezen a konferencián a tudás, az ismeretek megszerzése mellett kapcsolatokat létesítenek, s ezáltal könnyebben, vagy talán együttműködve tudnak megindulni ezen az úton. Örvendetes tény, hogy egyre több fiatal dönt úgy, hogy a saját kezébe veszi a sorsának alakítását. Kovács szerint ehhez hozzájárul az is, hogy egyre több pályázat van, így viszonylag könnyen lehet alapeszközökhöz jutni, nagy segítséget jelent például a Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségek. Másrészt a bizonytalan jövőképét próbálják stabillá tenni azáltal, hogy saját lábra próbálnak állni a vállalkozás elindításával.