2024. április 18., csütörtök

Tenni akarás és ünnep

Falunap és templombúcsú Muzslyán

Falunapot és templombúcsút tartottak a bánáti Muzslyán, amit hagyományosan a Mária napjához közelebb eső hétvégén ünnepelnek meg. Pénteken a kamarazenekar koncertjével kezdődött a program a Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban. Szombaton pedig az ünnepi szentmise egyben Janez Jelen atya, szalézi szerzetes aranymiséje is volt, aki 1984 óta teljesít szolgálatot Muzslyán. Muzslyát és a környékét a második otthonaként tartja, a szülőhazájában már kevésbé ismerik. A templombúcsú immár 132 éve az itt élők legnagyobb ünnepe.

– A muzslyai lakosok annak idején 18 helységből települtek ide, és minden búcsúkor a fák, a ház eleje be volt meszelve, a kapuk pedig kitárva, szeretettel várták a vendégeket. Nincs olyan ház, ahova nem érkezik vendég ezen a napon – mesélte Palatinus Aranka néprajzkutató.
A Helyi Közösség Tanácsának a díszülésén, melyen jelen volt Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere is, oklevéllel jutalmazták azokat az egyéneket és egyesületeket, akik/amelyek sokat tettek a közösségért.

– Sokan elmentek, de azt gondolom, hogy ameddig sikerül megszerveznünk azt, hogy történjenek dolgok a faluban, addig lesz értelme, hogy az emberek itt maradjanak és hazajöjjenek. Ezért tettem, amit tettem. Sikerült elkészíteni a Sziveri-szobrot, sok mindent végigcsináltunk hat év alatt, amíg a Sziveri Színpad elnöke voltam – nyilatkozta Ispánovics Endre díjazott.
A rendezvény vendégei között volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is.

– A magyarországi testvértelepülés képviselőjével arról beszélgettünk, hogy sajnos már az anyaországban a templombúcsú és a faluünnep sem vonz ennyi embert. És nagyon jó látni ezt a közösséget, hogy itt, a Nagybecskerek melletti Muzslyán még milyen sokan eljönnek a helyi közösség által szervezett ünnepi ebédre. Az sem mellékes, hogy rengeteg civil szervezet működik kitartóan Muzslyán, és jó látni, hogy még mindig bennük van a tenni akarás – mondta Kovács Elvira.

Bevonulás az ünnepi szentmisére (Kecskés István felvétele)

Bevonulás az ünnepi szentmisére (Kecskés István felvétele)

A búcsú egyben az itt élő magyar közösség élni akarását is mutatja, hangsúlyozza Palatinus Ervin tanácselnök. Ezen a napon, amikor a muzslyaiak együtt vannak, erősebbek, és azt jövendölik, hogy Muzslya még sokáig megmarad.