2024. április 24., szerda

A győztes mindent besöpört

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a Grand Slam-torna döntőjében a ranglista első helyére pályázó két teniszező csap össze, és mérkőzésük dönti el, hogy másnap melyikük ülhet fel a képzeletbeli trónra. Ez történt meg New Yorkban, ahol a címvédő Danyiil Medvegyev és a címet rohamozó Sztefanosz Cicipasz gyorsan kihullottak, és a volt világelső Rafael Nadal sem vitte sokra, a további másik két esélyes, Carlos Alcaraz és Casper Ruud viszont leküzdötte a 6-6 akadályt, és az éjjel így egyidejűleg nemcsak a hírnévért, a trófeáért – mindkettőjük első nagy serlegéért – és a csinos pénzdíjért, hanem a tenisz trónjáért is játszottak, vagyis a győztes kaparintott meg éppenséggel mindent.
Az elődöntőben a norvég magabiztos volt az orosz Karen Hacsanov ellen, a spanyol pedig egyhuzamban harmadik ötszettesét nyerte meg az amerikai Frances Tiafoe ellen. Most is a hajrában remekelt, hisz mint előzőleg Marin Čilić és Jannik Sinner ellen is, a döntő játszmában sima 6:3-mal nyert.

A női döntőben nem született meglepetés, a lengyel Iga Świątek harmadik serlegmeccsét is megnyerte, a tunéziai Onsz Dzsabur pedig a másodikat is elveszítette. Ideges, csaknem kétórás döntő volt, amelyben a lengyel a második játszmában leadta a 4:1-es, a rövidítésben pedig az 5:3-as vezetést, végül mégis felülkerekedett.

A héten Portorožban és Szöulban játszanak női tornákat. Szlovéniában Emma Raducanu, Beatriz Haddad és Jelena Ribakina az első három kiemelt, Aleksandra Krunić a selejtezőből vár ellenfelet, amelyben Babos Tímea és Natalija Stevanović érdekelt. Bukarestben a 125-ös tornán a négy legjobb magyar, Bondár, Udvardy, Gálfi és Jani lép fel. Férfitorna nincs a héten a Davis-kupa meccsei miatt.

Świątek több mint kétszer annyi ponttal vezeti a női ranglistát, mint amennyi a második helyezett Dzsaburnak van (Fotó: Beta/AP)

Świątek több mint kétszer annyi ponttal vezeti a női ranglistát, mint amennyi a második helyezett Dzsaburnak van (Fotó: Beta/AP)

NEW YORK. – A US Open elődöntőjében, férfiak: Ruud–Hacsanov 7:6, 6:2, 5:7, 6:2, Alcaraz–Tiafoe 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3. Nők, döntő: Świątek–Dzsabur 6:2, 7:6. Férfi páros, döntő: Ram/Salisbury–Koolhof/Skupski 7:6, 7:5. Vegyes páros, döntő: Peers/Sanders–Flipkens/Roger-Vasselin 4:6, 6:4, 10:7. Fiúk, döntő: Landaluce (spanyol)–Bailly (belga) 7:6, 5:7, 6:2. Lányok, döntő: Eala (Fülöp-szigeteki)–Havličková (cseh) 6:2, 6:4.
CASSIS. – A challenger negyeddöntőjében: Machač–Piros 4:6, 7:6, 6:1.
BARI. – A 125-ös WTA-torna negyeddöntőjében: Grabher–Udvardy 4:6, 6:4, 6:1, Jani–Cocciaretto 3:6, 6:1, 7:6. Elődöntő: Grabher–Jani 6:4, 6:1.
BUDAPEST. – A futures negyeddöntőjében: Füle–Valkusz 6:0, 1:0 – feladás, Fajta–Baksi 6:3, 6:1. Elődöntő: Vrbensky–Fajta 6:3, 6:2, Füle–Pokorny 6:4, 7:6.
KAIRÓ. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Radivojević–Topalova 7:6, 6:3. Elődöntő: Zolotarjova–Radivojević 2:6, 6:3, 6:4.