2024. április 23., kedd
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Ilyen szerbiai siker még nem volt!

Ali Arszalan beváltotta ígéretét, és világbajnok lett, Nemes Viktor ötödik, Zurabi Datunasvili az aranyéremért küzdött tegnap este – Új szerbiai világsztár született, Nagy Szebasztián, aki N

A szerbiai kötöttfogású versenyzők tökéletes, még soha nem látott sikeres rajtot vettek a Belgrádban megkezdődött felnőttbirkózó-világbajnokságon, hiszen szombaton délelőtt és kora délután Ali Arszalan (72 kg), Nemes Viktor (77 kg) és Zurabi Datunasvili (87 kg) is minden meccsét megnyerte, s mindhárman bejutottak az elődöntőbe. A zentai Nemes az amerikai Beyt (4:0), az ukrán Zejnalovot (6:2) és a kínai Liut (7:0) győzte le magabiztosan, a legjobb négy között pedig régi ismerősével, Lévai Zoltánnal találkozott. Nos, ezen a meccsen nem volt különbség kettejük között. Mindkettőt egyszer-egyszer küldték le, egyik sem tudott a másikon pontot csinálni, a különbséget az jelentette, hogy Viki próbálkozásánál Zoli valahogy kicsúszott, és a zentai hátára került. Kár érte, mert Nemes megérdemelte volna a finálét, s reménykedünk benne, hogy hamarosan egy magyar–magyar döntőt is láthatunk világversenyen. Világbajnokunk ellenfele a bronzmeccsen az Európa-bajnok örmény Amojan volt, Zoli a döntőben a kirgiz Mahmudovval nézett farkasszemet.

A címvédő Datunasvilinek első kiemeltként nem kellett selejteznie, így sorjában a német Wagnernek húzta el a nótáját (5:0), majd a régi „kuncsaftot”, a svéd Kessidist verte meg (4:1), s az elődöntőben neki is magyar ellenfél, Losonczi Dávid jutott. A 22 éves magyar buldózer nagyon kemény ellenfél volt, de nem megoldhatatlan a tapasztalt Zurának. A második menetben megpörgette, és végül jól kifáradva, de kiválóan védekezve 4:3-ra túljutott az egyik legtehetségesebb magyaron, tegnap pedig a 20 éves „dán” Biszultanovval küzdött meg az aranyért, aki a budapesti Eb-n aranyat nyert.

Ali gyorsan megtanult „szerbül” ünnepelni (Molnár Edvárd felvétele)

Ali gyorsan megtanult „szerbül” ünnepelni (Molnár Edvárd felvétele)

A legkellemesebb meglepetést az iráni származású Arszalan szolgáltatta. Sztojan Dobrev szövetségi edző mesélte róla, hogy igen huncut fickóról van szó, de az Európa-bajnoki bronzérme után megígérte, a vb-n már aranyat nyer, ekkor azonban elutazott szülőhazájába, és csak annyit tudtak róla, hogy anyaegyesületében készül. Aztán visszatért a szerb fővárosba, és ellenfeleit olyan könnyedséggel győzte le, hogy azt jó volt nézni. Különösen a nyolcaddöntős eredménye kiemelkedő, hiszen Fritsch Róbertet csomagolta be, aki megverte őt Budapesten, s végül kontinensbajnok lett. Ali most megleckéztette a magyart, aki önmagához képest nagyon halványan birkózott, de azt szokták mondani, annyit tehetett, amennyit ellenfele megengedett neki. Végül 7:3 lett a „szerb” javára, s ez nyilván szárnyakat adott neki, mert a negyeddöntőben már bő két perc alatt szétpörgette a litván Sleivát, és technikai tussal nyert. A kora esti elődöntőben aztán a francia Ghanem volt az ellenfele, aki márciusban még a 77 kg-ban indult az Eb-n, és ott a nyolcaddöntőben, majd a vigaszágon is kikapott. Hogy a franciák miért „vették” meg, rejtély (talán azért, mert Afrika-bajnok volt…), mindenesetre Ali nem sokat teketóriázott vele, hanem másfél perc után betusolta! Az iráni döntős ellenfele az azeri Ganizade volt, akit 7:4-re legyőzött.

A szervezéssel kapcsolatban minden rendben néz ki, olyannyira, hogy Nenad Lalović, az UWW elnöke azt nyilatkozta, Belgrád ezzel máris nyert egy aranyérmet. Hogy mennyire sikerül minden jól, meglátjuk, hiszen az érmeket a versenyek végén osztogatják, de információk szerint a jövő évi vb-rendezés kapcsán is felmerült a szerb főváros neve (Budapesttel együtt), mert eredetileg Oroszországban, Szibériában lett volna. Kicsit meredek lenne, ha zsinórban kétszer rendezhetne Belgrád vb-t, de sebaj, a sportág itteni rajongói számára a magyar főváros pontosan ugyanolyan messze van!

Mammadov innen már nem menekült (Molnár Edvárd felvétele)

Mammadov innen már nem menekült (Molnár Edvárd felvétele)

Tegnap délelőtt a kötöttfogás 63, 67, 82 és 97 kg-os súlycsoportja kezdődött meg, vagyis szőnyegre lépett a magyarkanizsai Nagy Szebasztián, a zentai Nemes Máté és a grúz származású Mihail Kajaia. S a káprázatos eredmények sora folytatódott! Az alaphangot Szebi adta meg, aki 7:1-re lelépte az algériai Djebbarit, de a java csak ezután következett, mert Máté meg úgy végigpörgette az indiai Ashut, hogy két perc múlva vége is volt – 9:0-s technikai tus! Végül Kajaia is hozta a meccsét a dán Bak ellen (5:1), így a második délelőtt is hibátlanra sikeredett. A csattanó viszont csak ezután jött: Szebinek a nyolcaddöntőben a román Arnaut jutott, aki a budapesti Eb-n még 60 kg-ban indult, a selejtezőben viszont 4:2-re legyőzte a magyar Torba Eriket, Máté pedig a törökök Európa-bajnokával, Firattal nézhetett farkasszemet, akit a közelmúltban Mladenovacon nagyon megvert. Nos, amilyen jó volt a kezdés, olyan jó volt a folytatás is! Nagy a második menetben kétszer is megpörgette a románt, és 5:1-gyel szépen továbbjutott, Nemes pedig megijesztett bennünket, mert az első menetben magára húzta a törököt, aki „ajándékként” még meg is fejelte, a második menetben viszont olyan erővel támadt neki, hogy Firat pillanatok alatt technikai tussal kapott ki (10:2)! S azt hinné valaki, hogy ezzel vége volt? Hát nem! Ekkor már több száz toroktól zúgott a csarnok, Szebi és Máté neve zengett, és a brutális fogyasztás után ez tényleg segített a magyarkanizsainak, mert végigdarálta az örmény Pogoszjant, Máté pedig megpörgette újabb régi ismerősét, az Eb-döntős ellenfelét, a lengyel Bernateket, és mindketten az elődöntőbe kerültek!

Délután tartották a megnyitóünnepséget, a többezres közönséget többek között Aleksandar Šapić, Belgrád főpolgármestere, Željko Trajković, a SZBSZ elnöke és nem utolsósorban videóüzenetben Thomas Bach, a NOB elnöke üdvözölte, s utoljára Nenad Lalović, az UWW elnöke szólt a mintegy 100 nemzet képviselőihez, és a világbajnokságot megnyitottnak nyilvánította.

Nemes Máté alaposan megcsavargatta Jafarovot (Molnár Edvárd felvétele)

Nemes Máté alaposan megcsavargatta Jafarovot (Molnár Edvárd felvétele)

Ezután következtek az említett súlycsoportok elődöntői. Itt már tényleg nem voltak könnyű ellenfelek, Szebinek a háromszoros Eb-érmes azeri Mammadov, Máténak pedig szintén azeri, a 2021-es U23-as, még mindig csak 20 éves világbajnok Jafarov jutott. És akkor új szerbiai világsztár született: Nagy Szebasztián 5:0-ra megverte ellenfelét, ma a grúz Abuladzéval döntőzik, és a látottak alapján nem esélytelen! Ekkor már Máté sem veszíthetett! Előbb még Jafarov került a háta mögé, de Nemes visszaadta, a második menetben meg az azeri már annyira el volt keseredve, hogy sorozatban durva fogásokkal és ütésekkel próbálkozott, de a bírók megbüntették, így a zentai fiatalember végül 5:2-re nyert! Ő a mai döntőben a súlycsoport koronázott királyával, az olimpiai, világ- és Ázsia-bajnok iráni Geraeijal találkozik. Egyébként mondani sem kell, hogy mindketten már most életük eddigi legjobb eredményét érték el, de hátravan még a mai döntő!

Ilyen izgalmak után kezdődtek meg este az első érmes meccsek, mint ahogy fenn említettük, három szerbiai érdekeltséggel. A lapzárta ekkor már nagyon szorított bennünket, de megvártuk még Arszalan szoros, de végül bravúros aranyérmét. Nemes Viktor ezután küzdött a bronzért, de sajnos Amojan meglepte a második menet elején, így a zentai az 5. lett. Datunasvili a tegnapi legutolsó meccsen az aranyért birkózott. Ezekre a mérkőzésekre holnapi számunkban még visszatérünk.