2024. március 28., csütörtök
XLI. FÉRFI EB

Éremmeccsnek beillő nyolcaddöntő

A kosárlabda-Európa-bajnokság magyarokkal is lezajlott B jelű halálcsoportjának összetétele előre sejtette, hogy már a nyolcadöntőben lesz legalább egy olyan párosítás, amely könnyedén „elmenne” dobogós helyekről döntő csatának is. Ennek a párharcnak a privilégiuma az A-ban győztes spanyoloké és a B-ben legrosszabb mérleggel továbbjutó litvánoké lett, akik viszont hagyományos nagytüzelő formájukban mentek neki a meccsnek, egyértelművé téve, hogy a csoportsorrend csupán technikai részletkérdés volt. A litvánok a második negyed derekán megfordították a néhány pontos spanyol vezetést, és a harmadik periódusban már két számjegyű előnnyel is mentek, ekkor igencsak szorult a hurok a spanyolok nyaka körül, akik azonban az utolsó percekre összekapták magukat, sőt még Brazdeikis pöccintésével Litvániának kellett hosszabbításra mentenie. A thrillerizgalmakat hozó pillanatok után mégsem az életben maradt litvánok ültek fel az eufóriára, hanem a spanyolok ragadták magukhoz a kezdeményezést, a sikerben pedig oroszlánrésze volt a 28 pontnál és 8 gólpassznál megálló Lorenzo Brownnak. Rajta kívül Willy Hernangómez 21-ig jutott, litván részről a négy triplát szóró Kuzminskas 18, Brazdeikis 17, Lekavičius és Sabonis 15 pontot írt be.

A legjobb 16 között még egy kiemelt párharcot vívtak. Franciaország korai 16 pontos előnyt (31:15) engedett ki Törökország ellen, sőt az utolsó pillanatokban még nekik kellett hosszabbításra menteniük, ebben viszont már a saját javukra tudták fordítani a meccset.

Eredmények, nyolcaddöntő: Franciaország–Törökország 77:77, h. u. 87:86, Szlovénia–Belgium 88:72, Németország–Montenegró 85:79, Spanyolország–Litvánia 83:83, h. u. 102:94, Lengyelország–Ukrajna 94:86, Finnország–Horvátország 94:86.