2024. április 24., szerda

A bécsi Burgtheater nyitotta meg az idei Infantot

Ma a ljubljanai Városi Színház előadását tekintheti meg a közönség

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

Újvidéken szombaton kezdődött meg a 49. Infant nemzetközi színházi fesztivál, amely az idén a mítosz és a szabadság fogalmak köré épül. A fesztiválnak ezúttal is a Szerb Nemzeti Színház ad otthont. A szemlét az idei év szelektora, a híres macedón rendező, Alekszandar Popovszki nyitotta meg.

– A színház a legszebb hely, ahol a legtöbb ember lenni szeretne. A színházaknak nagy jelentőségük van a modern társadalomban, hiszen önmagunk és a világ felfedezésének egyik legerősebb eszköze. Ezen a helyen olyan új ötletek születnek, amelyeket elsősorban a külvilág inspirál. A fesztivál idei előadásai a szabadságjogokról és azok védelméről szólnak, a mítoszokról, amelyeket le kell rombolni, valamint azokról a mítoszokról, amelyeket szilárd alapokra kell építeni – emelte ki a Popovszki.

– Az Infant feszegeti a határokat, új nézeteket kínál a színházi kultúra és művészet világában. Nagy megtiszteltetés, hogy a tekintélyes bécsi színház, a Burgtheater ellátogatott mihozzánk, mivel nagyon ritkán vendégszerepel külföldön. Több helyről is érkeztek, hogy megnézzék az előadásukat, mert ilyesmi nem látható minden nap – mondta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

A színházi szemle első napján a bécsi Burgtheater lépett színpadra, a Júlia kisasszony című előadással, Mateja Koležnik rendezésében. A rendező szerint a darab két elveszett lény, egy úrnő és egy szolga történetét dolgozza fel, akik ostoba aktust folytatnak egy forró nyári napon, majd felelősséget kell vállalniuk tetteikért, ami végzetes is lehet.

Tegnap este a budapesti Nemzeti Színház társulatát láthatta a közönség, amely  ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Woyzeck című produkciót mutatta be. Ma 20 órától a ljubljanai Városi Színház előadásában láthatjuk a Talog című darabot. A fesztivál programját kedden 20 órakor a Szerb Nemzeti Színház társulata zárja a Veljko Mićunović rendezte Kafka Machine című előadással.

A darabokat az Ozren Grabarić horvát színész, Sonja Petrović rendező és Nikolina Đukanović drámaíró összetételű zsűri értékeli.