2024. április 18., csütörtök

Gewessle: Ez a tél más lesz

Leonore Gewessle osztrák energiaügyi miniszter kötelező megszorításokat akar bevezetni az energiaválság miatt, és szerinte a közelgő tél nem lesz olyan, mint korábban, írja a 021.rs hírportál.

Az egyik intézkedés, hogy a közintézményeket csak 19 fokig lehet fűteni. A Kleine Zeitung napilapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy a döntés nem vonatkozik az iskolákra és a kórházakra, valamint az önkormányzatokra és a minisztériumokra. Bejelentette, hogy a javaslatot benyújtja a kormánykoalíciós partnernek, az Osztrák Néppártnak (ÖVP). A miniszter azt is elmondta, hogy a 22 óra utáni világító reklámok tilalmának bevezetésén gondolkodik.

Szintén be kívánja tiltani a kerti melegítőket, amelyeket elsősorban a vendéglátóhelyek használnak a hidegebb napokon. Arra kérte a polgárokat, hogy fürdés helyett zuhanyozzanak, csak tűzhelyen főzzenek, sütőben ne.

Ezek az irányelvek annak a kampánynak a részét képezik, amely az osztrák polgárokat energiatakarékosságra ösztönzi. Ezenkívül azt tanácsolják a cégeknek, hogy kevésbé fűtsék fel irodáikat, és lehetőség szerint az alkalmazottak otthonról dolgozzanak.