2024. március 29., péntek

Megváltozott a kisérettségi

A jövőben a kisérettségi kombinált tesztje helyett a nyolcadikosok az öt felkínált tantárgy egyikéből – történelem, földrajz, fizika, kémia és biológia – vizsgázhatnak. Milan Pašić oktatási miniszterhelyettes szerint a harmadik teszt koncepciójának megváltoztatásával a diákok motiváltabbak lesznek, mivel az általuk kiválasztott tantárgyból írhatnak tesztet, és ezáltal kevesebb stressz éri őket – számol be az eurbonews.rs.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy a nyolcadikos tanulóknak így nem hét, hanem három tantárgyból kell készülniük. Az anyanyelv és a matematika továbbra is kötelező, a harmadik tesztet pedig az öt felajánlott tantárgy közül választhatják ki. Hogy a diákoknak mikor kell döntést hozniuk arról, hogy melyik tantárgyat választják, azt a következő napokban határozzák meg.

A júniusban érettségiző nyolcadikosok már láthatták, hogyan is fog kinézni a kombinált teszt új koncepciója. A hetedik osztályosok az elmúlt tanév végén a próbaérettségin már az öt felkínált tantárgy valamelyikéből vizsgáztak.