2024. április 24., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁS

Összegyűltek az aláírások

A Magyar Összefogás ma átadja a részvételhez szükséges aláírásokat tartalmazó íveket

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amelyet ITT és ITT tekinthet meg.

A hétvégén Vajdaság-szerte folyt az aláírások gyűjtése a nemzeti tanácsi választásokon történő listaállításhoz, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás számos helyen fogadta a polgárokat a kisebbségi önkormányzati választáson való részvételhez elengedhetetlen aláírások összegyűjtése érdekében. Meglehetősen sikeres volt az akció, a VMSZ sajtószolgálata vasárnap már közölte, hogy ma 15 órakor a szerbiai parlament épületében át is adják a listaállításhoz szükséges aláírásokat.

Pásztor István Szabadkán írta alá a Magyar Összefogás listáját támogató ívet (Molnár Edvárd felvétele)

Pásztor István Szabadkán írta alá a Magyar Összefogás listáját támogató ívet (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadkán szombaton délelőtt a VMSZ székházában gyűjtötték az aláírásokat, ahol Pásztor István, a VMSZ elnöke is ellátta kézjegyével a Magyar Összefogás listáját támogató ívet, de Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke is ott volt a támogatók között.

– Többségében, mintegy kétharmadában, VMSZ-tagsággal rendelkezők adják, míg egyharmadában olyanok, akiknek nincs pártpolitikai kötődésük. Ezért a lista továbbra is jogosan viseli a Magyar Összefogás nevet. Ami a közös nevező mindenki vonatkozásában, hogy aki a listára került, az a teljesítmény és a nemzeti elkötelezettség mellett áll. Ilyen szempontból úgy gondolom, hogy ez egy kiváló lista. Olyan emberek alkotják, akik mögött nagy tapasztalat, illetve akik előtt nagy lehetőség van, annak függvényében, hogy fiatalok vagy idősebbek. Ez egy fiatalos lista, olyan emberek vannak rajta, akik lendületesek, ambiciózusok, akik harcosok. Ezért úgy gondolom, hogy jogosan számíthatunk arra, hogy egy nagyon-nagyon széles támogatottságot fog élvezni, és ami ennél talán fontosabb, hogy az azt követő négy évben tovább tudjuk építeni azt az autonómiát, amit a Magyar Nemzeti Tanács jelent – mondta Pásztor István, és hozzátette, hogy az MNT-nek megközelítőleg 250-300 intézmény, egyesület és szervezet tartozik a hatásköre alá, ami a testület tagjaitól összetett napi munkát igényel.

A VMSZ Újvidéki Szervezete a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ helyiségeiben gyűjtötte jelöltjei számára a támogató aláírásokat.

– Az elmúlt évek tapasztalatát és az MNT eddigi munkáját ismerve bízunk abban, hogy polgáraink felismerik a nemzeti kisebbségi tanácsi választásokon való részvétel jelentőségét. Nagy öröm számunkra az, hogy az újvidéki városi szervezetből három tag neve is szerepel jelöltként a listán: Bajić Boris a tartományi képviselőház főtitkár-helyettese, dr. Bagi Ferenc professzor, a Mezőgazdasági Kar rendes tanára és Kabók Roland, az Vajdasági Rádió és Televízió rendezője. Jelentős számunkra az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács négy tevékenységi köre, az oktatás, a művelődés, a hivatalos nyelvhasználat és a média területéről mi, Újvidékről három területet lefedünk – adott hangot véleményének Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke.

Újvidéken a Petőfi Sándor MMK-ban gyűjtötték az aláírásokat (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken a Petőfi Sándor MMK-ban gyűjtötték az aláírásokat (Dávid Csilla felvétele)

Szombaton délelőtt Topolyán, a helyi közösség épületében gyűjtötték a támogatói aláírásokat. Bakos Szűcs Mónika két iskoláskorú gyermek édesanyja, a bácskossuthfalvi Napsugár református óvoda óvónője elsősorban az oktatás területén tapasztalható támogatásokra mutatott rá, bár azt is hangsúlyozta, hogy az MNT az élet számos területén képviselni tudja a kisebbségi magyarság érdekeit, küzd az ittmaradásunkért és a megmaradásunkért.

– Fontosnak tartom, hogy a gyerekeink az anyanyelvükön tanulhassanak, szilárd alapot kapjanak a fejlődésükhöz, és ehhez az anyanyelv a legfontosabb. Erre tudnak azután építkezni. A magyar iskolák, tankönyvek, a foglalkoztató füzetek ezt segítik, és nemcsak általános iskolai, hanem középiskolai és egyetemi szinten is. Támogatnak bennünket, bármilyen segítségre van szükségünk, az óvodákban játszóterek épültek, foglalkoztató füzetek jelentek meg, az óvónők továbbképzésben részesültek, az első osztályosok támogatása most zajlott le, ami szintén nagy segítség a családoknak – mondta.

A topolyai községben néhány óra alatt összesen mintegy 630 támogatói aláírás gyűlt össze. A Magyar Összefogás listáján három községbeli jelölt neve szerepel.

Szombaton délelőtt Zentán, a volt internátusban egymásnak adták a kilincset a polgárok, hogy aláírásukkal támogassák az MNT-választások jelöltjeit. Az aláírásgyűjtésre elment Pósa András és felesége, Rózsa is. Elmondták, hogy minden vajdasági magyar számára fontos, hogy minél többen részt vegyenek a választási folyamatban, hogy sikeres legyen a voksolás, hiszen az MNT olyan csúcsintézményünk, amely az élet számos területén képviselni tudja a kisebbségi magyarság érdekeit, küzd ittmaradásunkért és a megmaradásunkért.

magyarcsernyeieknek szombaton délelőtt a helyi közösség épületében volt lehetőségük támogatni az MNT-választások jelöltjeit. Sokan eljöttek, ugyanis fontosnak tartják azt, hogy megmaradjon a gyermekeiket támogató rendszer.

– A kisebbik lányunk, Dorka, szeptember 1-jén indult első osztályba, így az idén nagy segítséget kaptunk az MNT-től, a beiskolázási csomagot. Minden volt benne, amire első osztályban szüksége van a gyermeknek. Jövőre a nagyobbik lányunk, Réka indul középiskolába, és neki is biztosan sokat fog jelenteni az MNT támogatása. Számunkra fontos, hogy gyerekeink magyar nyelven tanuljanak – hangsúlyozta Bugyi Anita kétgyermekes családanya.

bégaszentgyörgyi község magyar közösségeiben, Tordán és Magyarittabén, szintén szombaton délelőtt, másfél óra leforgása alatt 72 támogató aláírás gyűlt össze – tudtuk meg Dobai Jánostól, a tordai helyi közösség tanácsának elnökétől, de a nagykikindai községben is sokak számára fontos a jelenlegi összetételű MNT megmaradása, és ott is rövid idő alatt, a vártnál több aláírás gyűlt össze – tudtuk meg Tóth Ramónától, a VMSZ nagykikindai szervezetének tagjától.

magyarkanizsai VMSZ helyi irodájában is szombaton délelőtt gyűjtötték az aláírásokat. Szép számban, összesen 437-en írták alá a dokumentumot.

Péterrévén és Bácsföldváron a helyi közösségek épületében, Óbecsén pedig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében várták a polgárokat.

– Négy óra alatt összesen 292 aláírás gyűlt össze a község területén – közölte Kiss Igor, a VMSZ óbecsei helyi szervezetének és az óbecsei községi képviselő-testületnek az elnöke.