2024. április 26., péntek

Megkoszorúzták Szeli István mellszobrát

Az idei városnapi ünnepség keretében vasárnap délután megkoszorúzták Szeli István akadémikusnak a Zentai Gimnázium előcsarnokában tavaly felavatott mellszobrát. Zenta 1921. szeptember 11-én született díszpolgáráról Juhász Attila, a községi tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja emlékezett meg.

Juhász Attila beszédének elején kiemelte, hogy dr. Szeli nemcsak a város szülöttje, hanem legalázatosabb polgára volt Zentának és a vajdasági magyar közösségnek, majd pedig életútját ecsetelve elmondta, hogy dr. Szeli István a Zentai Gimnázium tanulója, majd pedig a tanítója és igazgatója is volt.

'56-tól '58-ig járási tanfelügyelő, ezt követően '58-tól '62-ig tartományi tanfelügyelő volt, 1963-tól pedig egészen 1983-ig, a nyugdíjaztatásáig egyetemi tanárként dolgozott, egyben az újvidéki Hungarológiai Intézet igazgatója is volt.

A koszorúzás (Horváth Zsolt felvétele)

A koszorúzás (Horváth Zsolt felvétele)

Élete során nagyon komoly tudományos munkásságot folytatott, és nagyon sokat tett a vajdasági magyarságunk kultúrája terén, a délszláv–magyar irodalmi kapcsolatok kutatásában elégedetlen érdemei vannak.

Későbbi idős korában is tovább bővítette Zenta helytörténetét – ecsetelte a tanácstag, aki egyben kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos az, hogy az emberek számon tartsák a saját városuk neves polgárait, azokat az embereket, akikre büszkék lehetnek, akik maradandót alkottak és akik a közösségünket képviselik és képviselték.

Ezután abbéli reményének is hangot adott, hogy az akadémikus a gimnáziumban úgy lel újból otthonra, hogy a diákoknak és a város polgárainak is példát állít.