2024. március 29., péntek

Zenta kitüntetettjei

A városnapi díszülésen átadták Zenta legrangosabb elismeréseit

A zentai városnapi rendezvényeket fotókon is megörökítettük ITT és ITT. Videónkat ITT nézheti meg.

A zentai csata 325. évfordulója és a város napja alkalmából vasárnap Zentán a Községi Képviselő-Testület díszülésén átadták a város legrangosabb kitüntetéseit. Az eseményt megtisztelte jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke és jelen voltak Zenta testvértelepülésének küldöttségei is.

A díszülést Veselin Petrović, a képviselő-testület elnöke nyitotta meg, majd Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi beszédet. Az ülés elején felhangzott a szerb és a magyar himnusz a Musica Tisiana kórus, valamint a Cor Jesu Városi Kamarakórus előadásában.

Az idén Pro Urbe Életműdíjban részesült prim. dr. sci. med. Ćurčić Milorad, akinek a díját fia, Vladimir Ćurčić vette át. Pro Urbe plakettet kapott Vatai István, okleveles építészmérnök, valamint a Zentai Atletika Klub, továbbá a Szerb Harcosok Leszármazottai Egyesületének Községi Szervezete. A Juventus Pro Urbe plakettet ezúttal Kéri Valentina sportolónak itélték oda.

A díjak átadását megelőzően Czegledi Rudolf köszöntötte a jelenlévőket és beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a zentai csata 325. évfordulója a városnak. Ismertette a már befejeződött és a folyamatban lévő beruházásokat, fejlesztéseket, valamint kitért a várost érintő tervekre is.

– A zentai csata amellet, hogy kiemelt jelentőségű helyet foglal el a magyar történelemben és egyben a világtörténelemben is, fontos eleme a zentaiak identitástudatának. A zentai csata nem csak egy hosszan elhúzódó háború végére tett pontot, hanem reményhez juttatta az elnyomás alatt szenvedőket. Reményt adva, hogy ha közösen megteremtjük a lehetőségeket, akkor a problémákkal szemben hatékonyabban tudunk fellépni és megoldásokat keresni – fogalmazott a polgármester.

Vatai István építészmérnök az ülés után örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy rá esett a választás a város legrangosabb díjának odaítélésekor.

– Hatalmas öröm és megtiszteltetés számomra ez az elismerés. Büszkeséggel tölt el, hogy attól a közösségtől kaptam, ahol élek és ahová a munkásságom legnagyobb része kötődik. A zentai munkáim közül a Royal szálló, a kis zsinagóga és a Művelődési Ház felújítására vagyok a legbüszkébb, valamint arra, hogy az én terveim alapján készült el Zenta sportcsarnoka – mondta Vatai István.

A díszülést megelőzően a Tisza-parton a zentai csata emlékhelynél megkongatták a harangot, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. A politikai pártok, Zenta testvérvárosainak képviselői, külföldi attasék, valamint a helyi önkormányzati képviselői sorra helyezték el a kegyelet virágait az emlékműnél.

A háromnapos városnapi rendezvénysorozat színesebbnél színesebb programokkal várta az érdeklődőket a Tisza menti kisvárosba a hétvégén. Szombat délután a sportcsarnok előtti nagyszínpadon a város táncklubjai mutatkoztak be, láthattuk többek között a Flamenco táncklub látványos felvonulását és gálaműsorát a Zentai Fúvószenekar kíséretében, a Merkur- Midnight több stílusú tánc bemutatóját és az M Dance Studio növendékeit is.

Igazi magyaros hangulatú, vérpezsdítő operett-gálakoncertet láthattak a jelenlevők (Gergely Árpád felvétele)

Igazi magyaros hangulatú, vérpezsdítő operett-gálakoncertet láthattak a jelenlevők (Gergely Árpád felvétele)

Mindeközben a Paksi Városi Múzeum múzeumpedagógusai kézműves-foglalkozásokat tartottak a gyermekeknek. 18:30- tól a kisszínpadon a Kurina együttes és Verebes István „Bohák" húzták a talpalávalót, Zsadányi Béla cigányzenész emléke előtt tisztelegve. Ez alatt az idő alatt a nagyszínpadon már folytak a munkálatok, a sportcsarnok épületében pedig a várva várt Hungarikum Operettgála előadói készülődtek. A csákvári székhelyű Rátonyi Róbert Színház vérpezsdítő produkcióját láthatta a nagyérdemű közönség.

Az igazi magyaros hangulatú operett-gálakoncert után 21 órakor színvonalas tűzijátékban gyönyörködhettek a látogatók, ami évről évre a JT International Rt. Zenta vállalat ajándéka a zentai polgároknak. Amíg a nagyszínpadon ismét hangbeállítások zajlottak a következő fellépők részére, a kisszínpadon Pribojszki Mátyás és a Spontán Blues Band fülbemászó dallamaira szórakozhattunk. 22 órától ismét minden szempár a nagyszínpadra szegeződött, hiszen felcsendült a több mint három évtizeddel ezelőtt megalakult, Kossuth-díjas Csík zenekar éneke. Az időjárás is kegyes volt, ezért a hangulat sem hagyott alább, a környék apraja-nagyja együtt szórakozott.