2024. március 29., péntek

Az egészség alappillérei

Adán tartották meg az Életmódkalauz programsorozat második előadását

Szeptember 09-én került megrendezésre az Életmódkalauz programsorozat második előadása az adai Második Helyi Közösségben a One egyesület szervezésében. A programsorozat célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészség megóvására, illetve hogy tudatosítsák az emberekben a felelősségteljes életmódot. Az előadások alkalmával a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerni az előadó szakembereket és szakterületüket, és útmutatást kapnak ahhoz, hogy milyen szükséges lépésekkel tudják megóvni egészségüket. Lajkó Szilvia a One egyesületet képviseletében lapunknak elmondta, hogy nagyon fontos az előadásokon résztvevő közösség, mivel egymást is támogathatják a céljaik elérésében. Terveik szerint szeretnék folytatni ezt az előadássorozatot, mivel már vannak jelentkező előadók a következő alkalomra, akik szintén nagyon fontosnak tartják ezt a kezdeményezést községünkben.

Az esemény első prezentációját Dr. Balog Dániel adai belgyógyász rezidens tartotta meg „Élj szívből” címmel. Dániel a zentai közkórházban dolgozik jelenleg, emellett pedig belgyógyászatra szakosodik Újvidéken. Negyedik éve dolgozik orvosként, előtte két évig a zentai egészségügyi középiskola alkalmazottja volt. Előadásában a megelőzésre helyezte a hangsúlyt: ez a gyakorlatban az általános orvosok feladata lenne, de a koronavírus-járvány megjelenése óta nehezen tudják tanácsaikkal ellátni a betegeket, akik nem tudnak időben orvoshoz fordulni segítségért. Ennek következtében a kialakult és meglévő, adott megbetegedések kezelése tölti ki jelenleg az általános orvosok idejét.

A zentai belgyógyász munkája során egyre gyakrabban találkozik fiatalabb páciensekkel akik magas vérnyomással, cukorbetegséggel fordulnak hozzá. „A fiatal páciensek teljesen újszerű tünetekkel, gyakorlatilag akut állapotban kerülnek hozzánk, ami annak tudható be, hogy ha van is rendszeres szűrővizsgálat - mint például a Vöröskereszt szervezésében -, arra ők nem jelentkeznek, nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Szeretném, ha mindenkiben tudatosulna, hogy a betegségek kialakulásának megelőzésére kell hogy helyezzük a hangsúlyt és erre figyeljünk.” – fogalmazott Dániel.

Az előadás folytatásában Vojnović Gabriella, bácsföldvári okleveles táplálkozástudományi szakember tartott előadást, aki idén májusban fejezte tanulmányait. Mivel e hónapban van a szív nemzetközi világnapja, témaként a táplálkozás jelentőségét válaszotta, amely kiemelten fontos a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzősében. A közösségnek a mediterrán étrendet ismertette és kiemelte, hogy a tévhitekkel ellentétben községünkben is megvalósítható. A szakemberek szerint ugyanis ez az egyik legegészségesebb étrend: különféle tanulmányok szerint a mediterrán étrend betartása csökkenti a testsúlyt, javítja a mikrobiomot, fokozza az agyműködést, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a rák, az elhízás és a szívbetegségek. A mediterrán étrend jellemzői az olívaolaj használata, a természetes növényi ételek, hüvelyesek, gyümölcsök, halak, teljes kiőrlésű gabonafélék minél nagyobb mértékű fogyasztása, miközben kevés húst, tejterméket, cukrot és kis mennyiségben alkoholt is fogyasztanak. Gabriella kiemelte, hogy odafigyeléssel és tudatos táplálkozással nagy lépéseket tehetünk meg a különféle súlyosabb betegségek elkerülése érdekében.

Az előadássorozat zárásaként Mikus Klaudia moholi jógaoktató tartott előadást a jóga fontosságáról és az emberi testre, lélekre gyakorolt jótékony hatásáról. Klaudia 2017 óta foglalkozik hatha-jógával. Véleménye szerint az emberek többsége megfáradt, a gyerekekre és a felnőttekre is jellemző a helytelen testtartás, leterhelik a gerincüket. Elmondása szerint a jóga ezt nagyon szépen helyre tudja hozni, főként, hogy ez a tevékenység nemtől és életkortól függetlenül bárkinek ajánlott. „Örömmel mondhatom, hogy a jóga egyre népszerűbb és elfogadottabb a községünkben: a testnek és a léleknek is rendkívül fontos a stressz leküzdésében” – mondta a jógaoktató.