2024. április 18., csütörtök

Együtt az unió felé

Zajlanak a Europe for Citizens műhelymunkái Zentán

Szombaton délelőtt Zentán elkezdődött a Europe for Citizens elnevezésű projekt műhelymunkái a zentai Művelődési Házban. Az eseményen Zenta öt testvértelepülésének polgárai vesznek részt, akik Dunaszerdahelyről, Tiszafüredről, Budavárról, Székelykeresztúrról és Kranj-ból érkeztek a Tisza-parti településre.

A műhelymunka fő témája az euroszkepticizmus, valamint a résztvevők megismerik egymás kultúráját, tanácsokkkal látják el egymást és tapasztalatot cserélnek. A zentaiak megismerkedhetnek az Európai Uniós gyakorlatokkkal és szabályokkal, valamint bővíthetik tudásukat. A résztvevőket három csoportra osztották fel és minden csoportot külön moderátor vezet.

A műhelymunkák során az euroszkepticizmus témát boncolgatták a jelenlévők (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A műhelymunkák során az euroszkepticizmus témát boncolgatták a jelenlévők (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Sztantity Szebasztián, moderátor elmondta, hogy a műhelymunka folyamán arról beszéltek, hogy kinek milyen tapasztalata van az európai integrációval kapcsolatban.

– Szó esett arról, hogy mi az előnye és a hátránya az integrációnak. Előnyként a legtöbben azt említették, hogy több lehetőség áll a polgárok előtt, akár az utazás, a kereskedelem vagy a fejlesztések szempontjából. Az unió tagállamai számára bizonyos pénzalapok elérhetőek, amelyek segítségével fontos fejlesztések eszközölhetőek. Negatívumként, az EU-s szabályozást hozták fel, hiszen az unión belül komolyabb feltétel rendszereknek kell megfelelni, legyen szó iparról vagy az élet bármely területéről. A szlovén kollégák arra hívták fel a figyelmet, hogy fontos, hogy mindenki megtartsa a saját nemzeti identitását, másrészt, hogy érezni kell az európai kultúra és civilizáció részét, tehát rendelkeznünk kell európai identitással is. A délután folyamán minden csoportvezető bemutatja azokat a konklúziókat, amelyek a munka során kifejezésre kerültek és ebből fogunk egy összegsző csoportfoglalkozást tartani – fogalmazott Sztantity Szebasztián.

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Patakfalvi Dénes, Székelykeresztúrról érkezett Zentára és már második alkalommal veszt részt a testvérvárosi találkozón.

– A mai téma az euró ellenesség vagy euroszkepticizmus és szeretném leszögezni, hogy én az Európai Unió mellett vagyok. Egy nagyon megosztó témáról beszélünk, például a feleségem teljesen az ellentétem, ő az unió ellen van. A téma nem ismeretlen számomra, rengeteg hátulütője van. Legtöbben a migrációt említették és azt, hogyan kezelte az Európai Unió a migrációs válságot. Egyértelműen negatív véleménnyel vannak róla az emberek. Szóba került még a háború valamint a Covid járvány is, ami rányomta a bélyegét az egész unióra. Ami Zenta városát illeti, csak pozitívan nyilatkozhatok róla, minden programot nagy érdeklődéssel követek. Szerbia nem tagja az Eu-nak, viszont jobb fejlődést látok itt, mint például odahaza a Székelykeresztúron – mondta Patakfalvi Dénes.