2024. március 29., péntek

A lengyel pilóták emléke tovább él

Zentán a Népkertben megkoszorúzták a lengyel emlékművet

Csütörtök óta zajlik Zenta város ünnepe, melynek keretein belül szombat délelőtt 11 órakor a Népkertben megkoszorúzták a tavaly szeptemberben átadott lengyel emlékművet. Az emlékmű főhajtásként készült azoknak a lengyel pilótáknak a tiszteletére, akik 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése közben. Az emlékmű Lengyelország kormánya, Lengyelország belgrádi nagykövetsége és Zenta község önkormányzata által jött létre. Lengyelország belgrádi nagykövetségének nagykövete RafalPerl, KamilaDuda-Kavecka, konzulasszony és DominicKonječni katonai attasé helyezték el az emlékműnél a tisztelet koszorúját. Zenta város önkormányzata nevében Czegledi Rudolf, polgármester ésStojkov Igor, a KKT titkára koszorúzták meg az emlékművet. A Lengyel Nemzeti Tanács és a tiszaszentmiklósi Lengyel Baráti Társaság képviselői is lerótták kegyeletüket.
– A bátor pilótáknak ez az emlékmű legyen egy maradandó hely és egyben a hálánk jele is. A béke és szabadság jelképe, ami örök emberi érték.Köszönettel tartozunk nekik, önfeláldozásukért. Nyugodjanak békében! – tette hozzá KristinaStojek Perčić, a Lengyel Nemzeti Tanács elnöke.
A koszorúzást követően a délutáni órákban kirakodóvásár, gyermekprogramok és táncbemutatók várják a nagyérdemű közönséget, melyet koncertek és tűzijáték követ majd.