2024. március 29., péntek

Ünnepi rendezvények Topolyán

Megkezdődött a Topolyai Napok 2022 programsorozat

A városnapi rendezvények idén sem egy hétvégére tömörülnek össze, hanem tíz napon át tartanak. Szeptember 9-e és 18-a között zajlanak azok a programok, amelyek a 15-ei központi rendezvény, a községi képviselő-testület díszülése és a Pro Urbe díjak átadása köré csoportosulnak. Különféle kulturális programok, gyermekszínházi előadások, kiállításmegnyitók, néptánc, sportrendezvények tarkítják majd a következő hetet.

Az XVIII. Expóval vette kezdetét pénteken a Topolyai Napok 2022 rendezvénysorozat, majd az esti órákban kihirdették a Juhász Erzsébet Könyvtárban a Topolya a részletekben lakozik című hagyományos fotópályázat idei nyerteseit. Ezúttal 30 egyén jelentkezett Topolyáról, a környező településekről és Magyarországról a könyvtár és a községi önkormányzat közös felhívására, és a Penovác Endre, Beretka Rind Erika és Vanjur Ákos összetételű zsűri 138 fényképet véleményezett. A hétvége is mozgalmasnak ígérkezik Topolyán, hiszen szombaton 17 órakor tartják meg az erős emberek XVII. Nemzetközi Strongman Versenyének Topolyai Kupáját a Rendezvények tere mögötti parkolóban. Mihajlović Miki fő szervező elárulta, hogy idén 8-an neveztek be a versenyre Szerbia és Magyarország területéről, és egyebek mellett a helybéli Kecskés Roni is bizonyíthatja rátermettségét. Öt versenyszámban mérik össze az erejüket az erős emberek, akik többek között tűzoltóautó húzásában is megmérkőznek, egy 130 kilogrammos hordót kell majd a fejük felett tartani, és egy 155, illetve 175 kilogrammos golyót is meg kell emelniük.

Az Expo vasárnap 14 órakor zárja kapuját, a tombola nyerteseinek kisorsolásával.

Hétfőn délben mondanak köszönetet a Vöröskereszt topolyai székházában a jubiláló önkéntes véradóknak, majd 16 órakor kezdődik Tizedik címmel a Mosolycsalók jubileumi előadása a színházteremben. A Coder Club kedden várja vendégeit 18 órától 23 óráig a Juhász Erzsébet Könyvtárban megszervezett Programozók éjszakája rendezvényre. Ugyanezen a napon 19 órakor kezdődik Topolya helyi közössége tanácsának ünnepi ülése a vásártéri otthonban. Szerdán, szeptember 14-én 16 órától a Zlatna ribica szerb nyelvű gyermekelőadást nézhetik meg az érdeklődők a színházteremben, 19 órától pedig átadják a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat. A Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök és Klájó Adrián összetételű bírálóbizottság döntésének értelmében az elismerést idén a zentai Művészet és műemlékvédelem művésztelep kapja.

Topolya község ünnepi képviselő-testületi ülését a színházteremben tartja meg az önkormányzat szeptember 15-én, csütörtökön. A rendezvényen átadják az idei Pro Urbe díjakat, Topolya község plakettjeit és a polgármesteri köszönőleveleket is. Ebben az évben Pro Urbe díjban részesülnek Zsáki István és Csernik Attila képzőművészek, valamint Zdravko Savić korábbi sikeres labdarúgó és játékvezető. A díszülést követően 19 órától nyílik meg AGART címmel Csernik Attila retrospektív kiállítása Topolya Község Múzeumában.

Szeptember 16-án, pénteken 17 órától helyi termékek vására veszi kezdetét a Rendezvények terén, 19 órától pedig Színes Topolya címmel a községbeli művelődési központok és egyesületek közös műsora kezdődik a helyszínen felállított színpadon. Jövő hét szombatján tartják meg a hagyományos mézvásárt 9 órai kezdettel, a Kissportok csarnokában 10 órakor kezdődik az asztaliteniszezők Topolya-kupája. Ezzel egy időben startol a Gyermekkavalkád a Rendezvények terén. Ugyanitt 20 órakor Disco opera címmel kezdődik az újvidéki Big Band és a Szerb Nemzeti Színház közös produkciója, amit tűzijáték követ, majd DJ Irvine szolgáltatja a zenét. A következő hétvége vasárnapján 9 óra 30 perctől szentmisét celebrálnak a topolyai polgárokért a Sarlós Boldogasszony-templomban. Ezzel egy időben kezdődik a Capriolo családi kerékártúrája a Rendezvények teréről a Topolyai-tó körül, a Capriopo Beach Barig.