2024. április 18., csütörtök

Az agrárágazatnak reagálnia kell a kor kihívásaira

Topolyán megnyílt az Expo mezőgazdasági és gazdasági kiállítás

Az egész Kárpát-medence területéről több mint 250 kiállító mutatkozik be termékeivel és szolgáltatásaival ezen a hétvégén Topolyán. A kis kézműves és házi termékeket előállítóktól a nagyvállalkozásokig számos gazdasági szubjektum képviselteti magát a Piac Közvállalat csarnokában és parkolójában. Az Expo a hétvége minden napján ingyenesen látogatható.

– A vajdasági róna értékeit képviseli, azokat a termelőket, gazdákat, gyártókat, kisiparosokat, üzletembereket, akiknek élete, mindennapjai a termőföld megmunkálása, a minőségi termékek, árucikkek megalkotása és értékesítése körül forog. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények mindenki számára lehetőséget adnak arra, hogy tapasztalatcserével, termékeik bemutatásával a gazdák még hatékonyabban és eredményesebben tudjanak termelni, családjuk, vállalkozásuk számára biztosabb anyagi hátteret megteremtve – mondta Ótott Róbert. Megnyitóbeszédében a tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes arra is rámutatott, hogy az agrárágazatnak folyamatosan reagálnia kell a modern kor követelményeire, manapság gyorsabban, mint eddig bármikor. Egyaránt meg kell felelnie a gyökeresen megváltozott éghajlati feltételeknek, új válaszokat, innovatív megoldásokat keresve meg kell küzdenie a hatalmas méreteket öltött aszállyal. Piacképes mennyiségben és minőségben egyaránt megfelelő árut termelni olyan kihívás, amelynek csakis azok tudnak eleget tenni, akik hatalmas felelősséggel viszonyulnak a mezőgazdasághoz, szívvel-lélekkel művelik a szántót, ragaszkodással, szorgalommal és elkötelezettséggel – hangsúlyozta Ótott.

Kislinder Gábor, Topolya község polgármesterének helyettese szerint fontos ez a rendezvény mindannyiunk számára, hiszen a régió lakóinak jelentős része is mezőgazdasággal foglalkozik. Megfelelő hely arra, hogy a termelők találkozhassanak egymással, hogy új technológiákkal és eszközökkel ismerkedjenek meg. Sikerült megszervezni az Expót, és reméljük, hogy itt a kiállításon gyűjtött tapasztalatokkal sikerül valamelyest ösztönözni a gazdákat, hogy a nehézségek ellenére is folytassák tevékenységüket, hiszen fontosak mindannyiunk számára – hangsúlyozta.

Több mint ötven helyi kisvállalkozó mutatkozott be a Topolyai Vállalkozók Általános Egyesületének közös standján. Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára elmondta, sok új vállalkozást jegyeztek be az utóbbi két évben, ami azt jelzi, hogy sikeresen birkóznak meg az egyre bonyolultabb gazdasági helyzet hozta kihívásokkal.

Slingár Irén a szervezők nevében elmondta, hogy a nagyoktól a legkisebbekig mindenki szívesen jön, és jól érzi magát. A kísérőprogramokat is úgy állították össze, hogy a kisgyerekektől az idősekig mindenki jól érezze magát.

A megnyitó előtt már megtartották az első konferenciát. A Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért 2022 elnevezésű konferencia a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Szabadkai Regionális Képviselet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében zajlott. A CED cégvezetője, Skapinyecz Péter elmondta, hogy nyolc kiállítóval vannak jelen. A konferenciákon igyekeznek aktuális és új témákat feldolgozni. Idén a drónos technológia volt a központi téma.