2024. március 28., csütörtök

Megismerni az egészségtudatos életformát

Rendterápia elnevezéssel szerveztek egészségnapot az óbecsei Than Emlékházban

Rendterápia elnevezéssel tartottak egészségnapot vasárnap az óbecsei Than Emlékházban a helyi Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében és a szintén helyi Vi-Lo-Go Polgári Társulás az Egészséges Életmódért közreműködésével. Az egész napos programot összehangoló energiadobolással kezdték meg, ezután vette kezdetét az alternatív gyógymódok bemutatása és kipróbálása, mint például a reiki, többféle masszázs technika, csontkovácsolás, mágneses állapot felmérése, színterápia, valamint lovas terápia lovaglási lehetőséggel.

Az illóolajok jó hatással vannak az egészségre (Kancsár Izabella felvétele)

Az illóolajok jó hatással vannak az egészségre (Kancsár Izabella felvétele)

Az óbecsei Nagy Cigura Mónika, aki öt éve foglalkozik aromaterápiával, illóolajokkal mutatkozott be az eseményen.

– Az aromaterápiát szeretném populárissá tenni, ami a mi életünkben otthon minden nap jelen van. Tapasztalataim szerint egyre közkedveltebb ez a természetes gyógymód. Az illóolajok nagyon kedvezően hatnak az egészségünkre, ugyanis amikor már megillatozzuk ezeket az illóolajokat, húsz másodpercen belül már az agyunkban vannak, húsz perc múlva pedig a testünk minden sejtjébe eljutnak. Minden gyógynövénynek megvan a maga fontos funkciója, ami jó hatással van a testünkre. Ami még jó ebben a természetes gyógymódban, hogy nem marad a szervezetünkben, nem rakodik le, hanem 12, 24 vagy esetleg 48 óra múlva a vizelettel távozik – fogalmazott Mónika.

Különféle masszázstechnikák várták az érdeklődőket (Kancsár Izabella felvétele)

Különféle masszázstechnikák várták az érdeklődőket (Kancsár Izabella felvétele)

A zentai Túri Karolina a pszichomatika világába vezette be az érdeklődőket.

– A pszichomatika, mint sors és életút elemzés azzal foglalkozik, hogy melyek azok a készségek, amelyeket magunkkal hoztunk, az életünknek melyik fázisában helyezkedünk el. Nagyon érdekli az embereket, sokan nem igazán találják meg a helyüket, vagy pedig bizonytalanok. A névből és a születési dátumból indulunk ki, hiszen ez a két dolog határozza meg az egészet, ez a szám a beindítója, mindannyiuknak van egy ilyen száma 1-től 9-ig. A név, illetve a számhálóval kiszámoljuk, hogy mire kell odafigyelnünk, min kell dolgoznunk. Minden szám egy-egy rezgést hordoz magával. Az emberek mindig meglepődnek, mennyire pontos egy-egy általam kapott információ, ami a számokon keresztül jön – mondta Karolina.

A pszichomatika rejtelmes világa (Kancsár Izabella felvétele)

A pszichomatika rejtelmes világa (Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvényen az érdeklődők olyan egészségügyi praktikákat és lehetőségeket próbálhatnak ki, amelyekre egyébként a kórházakban és az egészségházakban nincs lehetőség, hiszen ott ezeket nem alkalmazzák.

– Az orvosokat tömörítő Vi-Lo-Go Polgári Társulással közösen egy, a látogatók számára érdekesnek ígérkező programot dolgoztunk ki. Rendezvényünkön 17 előadó várja az érdeklődőket, a Than Emlékházban szinte minden helyiséget kihasználtunk. A nap folyamán mintegy százan próbálják ki a különféle gyógymódokat, ez személyenként 20-30 percig tart, az érdeklődőknek előre be kellett jelentkezniük. Mindezek a foglalkozások mellett egy kisebb vásár is várja az idelátogatókat, ahol gyógyköveket, ásványokat, füstölőket, könyveket, különböző szappanokat és gyógykrémeket is tudnak vásárolni – nyilatkozta Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke, aki hozzátette: az óbecsei Than Emlékház két évvel ezelőtt, 2020-ban foglalkozott először komolyabban az egészséges életmóddal egy IPA-pályázatnak köszönhetően. Akkor több tanulmányt is írtak erről a témáról, ezeket a gyerekeknek mutatták be, később pedig a felnőtt oktatás felé is nyitottak. A Than Emlékházban jógaórákat is tartanak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint idén még egyszer megrendezésre kerül egy ehhez hasonló egészségnap.

Reiki (Kancsár Izabella felvétele)

Reiki (Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvény az óbecsei önkormányzat támogatásának köszönhetően valósult meg.