2024. április 25., csütörtök

Precízebb orvosi vizsgálatok

Új ultrahangos készülékkel gazdagodott az óbecsei Egészségház

A jövőben pontosabb és színvonalasabb lesz az ultrahangos diagnosztika az óbecsei Egészségházban, hiszen az egészségügyi intézmény a közelmúltban egy újgenerációs, nagy felbontású készülékkel gazdagodott, amely két szondával rendelkezik – hasi és lineáris, amelyet az érrendszer, valamint a lágyszövetek vizsgálatára használnak. A korszerű orvosi felszerelést a Tartományi Egészségügyi Titkárság 4,7 millió dináros támogatásának köszönhetően vásárolták meg.

Dr. Slobodan Dimitrov, az óbecsei Egészségház igazgatója elmondta, hogy ennek az ultrahangos készüléknek köszönhetően magasabb szintre emelkedik az egészségvédelem az egész község területén, hiszen gyorsabban és jobban tudják diagnosztizálni a szakemberek a különféle betegségeket. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a helyi önkormányzat segítségével, amellyel eddig is kiváló volt az egészségház együttműködőse, a jövőben sikerül újabb felszereléseket is beszerezni, amelyeknek köszönhetően még színvonalasabb szolgáltatást nyújthat majd az egészségügyi intézmény. Hozzátette, hogy az egészségház új eszközök, továbbá az otthoni ápolásra szükséges járművek beszerzésén is gondolkodik, ami prioritást élvez.

Az ultrahangos diagnosztikát évente több mint ötezer polgár veszi igénybe. Az új gép segítségével az orvosok pontosabb diagnózist állíthatnak fel, és könnyebben dönthetnek arról, hogy szükséges-e a pácienseket további vizsgálatokra, kezelésekre irányítani. Dr. Vladimir Mrđanov, az óbecsei Egészségház radiológusa közölte, hogy ez az új ultrahangos készülék mindenféle általános vizsgálatra alkalmas, gasztroenterológiai, nőgyógyászati és kardiológiai vizsgálatokra is. Hozzátette, hogy ami a szakemberek számára fontos, az az, hogy ezzel az eszközzel vizsgálhatóak a lágyszövetek is, mint például a nyak- és pajzsmirigyszövetek, továbbá a hónalj-, a mell, az alsó és a felső has lágyszövetei, valamint a bőr és a bőrszövet elváltozásait is meg tudják vizsgálni. A radiológus szerint a képminőség összehasonlíthatatlanul jobb, mint az előző készüléken, ennek köszönhetően pedig jóval pontosabb diagnózis állítható fel.

Az idén nyáron az egészségház parkolójában egy egészségügyi konténert helyeztek ki, amelyet a tervek szerint rendelői célokra használnak majd. A konténert, amelynek értéke 8200 dollár, az Európai Unió biztosította.

Az óbecsei egészségügyi intézmény egyébként megkapta az illetékes minisztérium jóváhagyását új nőgyógyász felvételére. A pályázatra, amelyet eddig háromszor írtak ki, még senki sem jelentkezett. Az egészségházban jelenleg egy nőgyógyász dolgozik főállásban, és egy, aki heti háromszor rendel. Egy orvosnő pedig szakképzésen vesz részt, amit várhatóan két éven belül elvégez. Az intézmény állandó munkaviszonyban lévő pszichiátere munka nélkül maradt, így a betegek rendelkezésére most egy orvos áll, aki hetente kétszer rendel.