2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Nosztalgiabombázás

Félelmetes, hogy menyire múlik az idő. Nem is olyan rég még nagyban főttünk a rekkenő hőségben, most pedig ismét elérkeztünk periodikus rovatunk őszi kiadásához, amiben a nosztalgiafaktor tombolását kell elkönyvelnünk.

Szeptember másodikán kerül fel az Amazon internetes tartalomsugárzóra a Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi (Lord of The Rings: The Rings of Power) első epizódja. A sorozat nem az eredeti trilógia idejében fog játszódni, hanem egy évezredekkel korábbi időszakot, a Másodkort mutatja majd be Tolkien posztumusz kiadott könyve, A szilmarilok alapján. Ez az epikus dráma olyan korba repíti vissza a nézőket, amelyben nagyhatalmak kovácsolódtak, királyságok virágoztak fel, és dőltek romba, hihetetlen hősök álltak ki próbákat, a remény a legvékonyabb szálakon függött.

Izgalmas alapcselekménye van a Netflix által fémjelezett Detox (Off The Hook) vígjáték-sorozatnak. A szitkom főhősei, két fiatal nő azon kapja magát, hogy kapcsolataikat mennyire megfertőzte az internet és a közösségi oldalak világa és lehetetlen küldetésbe kezdenek: elhatározzák, hogy 30 napig kibírják az összes kütyüjük használata nélkül.

Szeptember 11-én kezdi el vetíteni a Starz tartalomsugárzó a Kígyókirálynő (The Serpent Queen) című 8 részes minisorozatot Medici Katalin francia királynő életéről.

Az 1980-as év nagy neo noir sikerfilmje volt az Amerikai dzsigoló (American Gigolo), az akkor még szemtelenül fiatal Richard Gere-rel a főszerepben. A Showtime tartalomsugárzó által a mában játszódó televíziós sorozat változatban a főhős, egy férfi eszkort (Jon Bernthal), aki 15 évvel azután, hogy gyilkosságért és csempészésért lecsukták, megpróbálja megvetni a lábát a Los Angeles-i szexiparban, miközben az után nyomoz, hogy ki csalta tőrbe, és persze megpróbálja egyetlen igazi szerelmével is felvenni ismét a kapcsolatot.

Szeptember 14-én a Hulun kezdik el sugározni A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) 5. évadját, a Netflix pedig ugyanezen a napon a Szívtipró Gimi (Heartbreak High) ausztrál tinisorozat felfrissített változatával rukkol elő. A sorozatban a tizenéves kamaszok középiskolás életébe nyerünk bepillantást az XXI. század húszas éveinek elején, tanárokkal, problémákkal, örömökkel, szerelemmel fűszerezve.

Szeptember 19-én úgyszintén egy kultikus sorozat felfrissített változatát kezdi el vetíteni az NBC. A Quantum Leap rebootja 30 évvel azt követően játszódik, hogy a Scott Bakula által alakított Sam Beckett belépett a Quantum Leap gyorsítóba, és eltűnt. Most egy új csapat áll össze, hogy folytassa az időutazós projektet, valamint megértse a géppel és annak készítőjével kapcsolatos rejtélyt.

Csillagok háborúja rajongói szeptember 21-én kezdhetik el nézni a Disney + Andor című sorozatát, amely a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet előzménytörténete.

Az októberi hónap első nagy dobása az október 2-án az AMC-n bemutatásra kerülő Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire) című televíziós sorozat. Az Anne Rice Vámpírkrónikák című regénysorozatának 1976-ban kiadott legelső kötete egészen új megvilágításba helyezte a vámpírlétet. A regényből Neil Jordan készített filmet 1995-ben, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Tom Cruise és Brad Pitt.

Október 25-én érkezik a Netflixre Guillermo del Toro Rémségek tára (Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities) horror-antológia sorozat. A víz érintéséért rendezői Oscar-díjat nyerő filmrendező 8 horrortörténetet mesél el, aminek alapjai részben az alkotó saját történetei, részben más tollából származó írások (így például H. P. Lovecraft műve) szolgáltatják. A cél az, hogy mindegyik sztori valamilyen módon kitolja, feszegesse a műfaj határait.

Fantáziafilm sorozatváltozatával kezdtük, és ugyanezzel is fejezzük őszi sorozatmustránkat. A Disney+ november 30-án kezdi el vetíteni a Willow-ot, ami az azonos címet viselő, 1988-ban bemutatott mozifilm sorozatváltozata, amely 20 évvel a film cselekménye után szövi tovább a mese fonalát. Val Kilmer sajnos már nem térhet vissza a mozifilmes szerepéhez, de Warwick Davis visszatér a címszerepben, mellette pedig Tony Revolori (A Grand Budapest Hotel), Ruby Cruz (Easttowni rejtélyek), Ellie Bamber (Éjszakai ragadozók) és Erin Kellyman (A Sólyom és a Tél Katonája) is felbukkannak majd. A beharangozó alapján a jó és a rossz közötti egyensúly ismét megbillen, Willow-nak pedig egy olyan gyereket kell kisegítenie, akiből egy nap császárnő lehetne.