2024. március 29., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Hasznos „csináld magad” YouTube-csatornák

Se szeri, se száma a különböző, magánszemélyek által elindított és működtetett YouTube-csatornáknak, amelyek sokaságában érdekes és hasznos videofelvételeket megosztó csatornákra is bukkanhatunk. Az alábbi válogatásunkban ezek közül mutatunk be néhányat.

Elsőként egy olyan YT-csatornát mutatunk be, amely számunkra is nagyon hasznos lehet. Már csak amiatt is, hogy a cipészmesterség is egyike a kihalófélben lévő szakmáknak. A Tring Shoe Repairs (www.youtube.com/c/Tringshoerepairkeyshop) YT-csatornát működtető két fiútestvér megmutatja az érdeklődőknek, hogy miből is áll a cipészmunka, és miképpen lehet különböző lábbeliket megjavítani az egyszerű gumicsizmától kezdve egészen a méregdrága szaloncipőkig.

***

Wristwatch Revival (www.youtube.com/c/WristwatchRevival) аz órásmesterség világába kalauzol el minket, és klasszikus karórák megjavításának a rejtelmeibe avatja be a nézőt, gyakran azután, hogy az órásmester is feladta az utolsó kenetet az adott meghibásodott órára.

***

A különböző szórakoztató tudományos kábeltelevíziós csatornákon rendkívül népszerűek a különböző aranyásós, drágakőbányász sorozatok, amelyek azokat a többé-kevésbé fanatikus embereket mutatják be világszerte, akik mindenüket feláldozva kutatnak a remélt óriási gazdagság után. Arról viszont sokkal kevesebb szó esik, hogy mi is történik a drágakövekkel, miután kibányászták és eladták ezeket a felvásárlóknak. A Black Opal Direct YT-csatornán (www.youtube.com/user/blackopaldirect) a nagyon ritka, a drágakövek királynőjének számító fekete opál csiszolását és vágását mutatja be egy ausztrál ékszerész.

***

Rácz Ritának, a magyar Tündérkert.blog és azonos néven futó YT-csatorna (https://www.youtube.com/c/Tündérkert) szerkesztőjének a szenvedélye a főzés, a legnagyobb szenvedése pedig a mosogatás. A blogban és a YouTube-on is szenvedélyének a gyümölcseit tekinthetjük meg, és ami a legfontosabb, hogy megtanulhatjuk az elkészítését is. A blogot a www.tunderkert.blog címen érhetjük el.

***

A Nyugat reneszánszát követően Magyarországon és térségünkben is lassan, de fellendülőben van a kovácsmesterség. Mindazok számára, akik foglalkozni szeretnének ezzel a szép, de egyáltalán nem könnyű mesterséggel, Kéki Zsolt a saját, Zsolt Kéki Nánásikovács című YT-csatornáján (rb.gy/jjlhzb) keresztül mutatja be a mesterség fortélyait, és hasznos tanácsokkal látja el a kezdő kovácsokat.